1-گروه شیلات، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، m.shamsaie@iau.ac.ir 2- مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
چکیده: (345 مشاهده)
تأثیر سطوح مختلف عصاره آبی-الکلی کاکوتی (Ziziphoraclinopodioides) بر شاخصهای بیوشیمیایی سرم، آنزیمهای کبدی و دفاع آنتی اکسیدانی ماهی قزلآلای رنگینکمان ارزیابی شد. ماهیان (450 عدد) با میانگین وزن اولیه 09/1±19/21 گرم در 15 مخزن توزیع و طی مدت 8 هفته با سطوح مختلف عصاره کاکوتی در پنج تیمار شامل: 0 (شاهد)، 5/0، 5/1، 3 و 5/4 درصد غذادهی شدند. نتایج نشان داد که مکمل سازی جیره با غلظتهای 3 و 5/4 درصد به طور معنیداری سطح گلوکز، کلسترول و کورتیزول را کاهش داد (05/0>p). این در حالیست که بالاترین مقدار آلبومین در ماهیان تغذیه شده با دوز 5/4 درصد (18/0±95/1) ثبت شد که اختلاف معنیداری را با سایر گروهها به جز 3 درصد نشان داد (05/0>p). بررسی آنزیمهای کبدی نشان داد که سطح آنزیمهای کبدی در پاسخ به جیره حاوی کاکوتی 3 درصد کاهش معنیداری را نسبت به 5/0 درصد و گروه شاهد نشان داد. تجویز عصاره کاکوتی در تمام سطوح به جز 5/0 درصد فعالیت کاتالاز را ارتقا داد (05/0>p). از طرف دیگر، مکمل سازی جیره با کاکوتی 3 درصد منجر به بهبود معنیدار در فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز (U/ml09/2±72/77) در مقایسه با ماهیان متعلق به گروههای 5/1، 5/0 درصد و شاهد شد (05/0>p). همچنین مقدار مالون دیآلدئید (nM/ml 25/0±70/2) و گلوتاتیون پراکسیداز (U/ml 08/0±38/0) تنها در گروه تغذیه شده با کاکوتی 3 درصد به طور معنیداری تغییریافت (05/0>p). در مجموع، عصاره آبی الکلی کاکوتی در تیمار 3 درصد سبب بهبود متابولیتهای بیوشیمیایی سرم و ظرفیت آنتی اکسیدانی در بچه ماهی قزلآلای رنگینکمان شد.
Oroji E, Shamsaie Mehrgan M, Rajabi Islami H, Sharifpour I. Dietary effect of Kakuti (Ziziphora clinopodioides) extract on serum biochemical parameters, liver enzymes activity and antioxidant defense of rainbow trout fry. JAD 2025; 19 (1) :97-112 URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-818-fa.html