1-گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران ، Falahatkar@guilan.ac.ir 2- گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
چکیده: (70 مشاهده)
مطالعه حاضر به منظور تعیین اثرات ویتامین C بر شاخصهای بیوشیمیایی، فعالیت آنزیمهای پلاسمایی کبد و ایمنی ناشی از استرس دستکاری در مولدین ماهی طلایی (Carassiusauratus) انجام شد. تعداد 120 عدد مولد ماده با میانگین وزنی g 29/±1 00/90 در چهار تیمار (با سه تکرار) توزیع شده و مدت زمان دوره تغذیهای نیز 8 هفته در نظرگرفته شد. تیمارها شامل ماهیان بدون استرس دستکاری و تغذیه شده با جیره بدون ویتامین C(S-C-)، ماهیان بدون استرس دستکاری و تغذیه شده با جیره حاوی ویتامین C(S-C+)، ماهیان تحت استرس تغذیه شده با جیره بدون ویتامینC (صفر میلیگرم بر کیلوگرم) (S+C-) و ماهیان تحت استرس تغذیه شده با جیره حاوی ویتامین C(1000 میلیگرم بر کیلوگرم) (S+C+) بودند. مولدین در تیمارهای تحت استرس، روزانه 1 دقیقه به وسیله ساچوک تعقیب و صید شده و 1 دقیقه نیز در معرض هوا قرارگرفتند. در انتهای دوره، شاخصهای بیوشیمیایی و ایمنیشناسی خون ماهیان سنجیده شد. تفاوت معنیداری در اثر متقابل ویتامین C و استرس بر شاخصهای بیوشیمیایی و ایمنی در تیمارهای مختلف مشاهده شد (05/0p<)؛ به طوری که، استرس موجب افزایش معنیدار برخی شاخصهای بیوشیمیایی همانند کلسترول، تریگلیسرید، کورتیزول، گلوکز و سطح آنزیمهای پلاسمایی کبد در تیمار S+C- شد (05/0p<). ویتامین Cبا کاهش معنیدار شاخصهای بیوشیمیایی در تیمار S-C+ همراه بود (05/0p<). استرس باعث کاهش معنیدار شاخصهای ایمنی در تیمار S+C- شد (05/0p<). ویتامین C، از طرف دیگر، افزایش پارامترهای ایمنی در تیمار S-C+ را به دنبال داشته (05/0p<)و در تیمار S+C+موجب بهبود پارامترهای ایمنی در شرایط استرس گردید (05/0p<).بهطور کلی، نتایج مطالعه حاضر نشان داد که ویتامین Cجیره میتواند به عنوان یک محرک قوی برای بهبود سیستم ایمنی و کاهش اثر شاخصهای استرسی در مولدین ماهی طلایی عمل کند.
Taheri1 S, Sajjadi1 M, Falahatkar1 B, Safari R. Effects of dietary vitamin C on the biochemical and immune parameters of goldfish (Carassius auratus) breeders in response to handling stress. JAD 2025; 19 (4) :39-59 URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-844-fa.html
طاهری1 سمیه، سجادی1 میرمسعود، فلاحتکار1 بهرام، صفری رقیه. اثر ویتامین C جیره بر شاخصهای بیوشیمیایی و ایمنی مولدین ماهی طلایی (Carassius auratus) در مواجهه با استرس دستکاری. نشریه توسعه آبزی پروری. 1404; 19 (4) :39-59