فاطمه واحدی ، رقیه صفری* ، علی شعبانی ، حسین حسینی فر ، حامد کلنگی میاندره
گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

در این تحقیق تأثیر سطوح مختلف عصاره هیدرو الکلی آنغوزه (Ferula assafoetida) در جیره غذایی بر بیان ژن­های مرتبط با دفاع آنتی‌اکسیدانی (CAT و SOD) و رشد (IGF1 و GH) در ماهی گوره­خری (Danio rerio) بررسی شد. تعداد 600 قطعه بچه ماهی­ گوره­خری با میانگین وزنی حدود 01/0±3/0 گرم در 4 تیمار غذایی در 3 تکرار با جیره­ی غذایی پایه همراه با عصاره آنغوزه با دزهای 2%، 1% و 5/0% به مدت 8 هفته تغذیه شدند. سپس از کبد و مغز نمونه­برداری و استخراج RNA انجام ­شد. برای سنتز cDNA از کیت Reverse-Transcriptase  استفاده‌شده و cDNA حاصله با استفاده از پرایمرهای ژن­های مرتبط با رشد (IGF1 و GH) و آنتی‌اکسیدانی (CAT و SOD) و ژن بتا اکتین به­عنوان ژن رفرنس درReal Time PCR استفاده شد نتایج نشان داد که به‌کارگیری عصاره آنغوزه در جیره غذایی بیان ژن­های مرتبط با رشد (IGF1 و GH) و آنتی‌اکسیدانی(CAT و SOD) را نسبت به گروه شاهد افزایش داد و این افزایش بیان در تیمارها از روند وابسته به دز تبعیت می­کرد. به­­طوری­که بالاترین میزان بیان در تمامی ژن­های موردبررسی در تیمار 2% عصاره مشاهده شد. با توجه به افزایش بیان ژن­های مرتبط به نظر می­رسد استفاده از عصاره آنغوزه می­تواند در بهبود عملکرد سیستم  آنتی‌اکسیدانی  و رشد در ماهی گوره‌خری کمک نماید.

واژه‌های کلیدی: آنتی‌اکسیدان، رشد، ماهی گوره‌خری، آنغوزه
دریافت: 1396/2/18 | پذیرش: 1396/3/15 | انتشار: 1397/3/4

Vahedi F, Safari R, Shabani A, Hoseinifar H, Kolangi Miandareh H. Effects of dietary administration of hydroalkohalic extract of ferula (Ferula assafoetida) on growth, antioxidant related genes expression in zebrafish (Danio rerio). JAD 2018; 12 (1) :89-98

واحدی فاطمه، صفری رقیه، شعبانی علی، حسینی فر حسین، کلنگی میاندره حامد. اثرات به‌کارگیری عصاره هیدرو الکلی آنغوزه در جیره بر بیان ژن‌های مرتبط با دفاع آنتی‌اکسیدانی و رشد در ماهی گوره‌خری (Danio rerio). نشریه توسعه آبزی پروری. 1397; 12 (1) :89-98