در پژوهش حاضر تاثیر افزودن آنزیم پروتئاز به جیره تجاری بچه ماهیان استرلیاد (Acipenser ruthenus) در غلظتهای 0 (گروه شاهد)، 75 میلیگرم (تیمار T1)، 150 میلیگرم (تیمار T2) و 300 میلیگرم (تیمار T3) در هر کیلوگرم جیره بر پارامترهای رشد و ترکیبات شیمیایی بدن طی یک دوره پرورش 70 روزه بررسی شد. برای این منظور پس از طی دوران سازگاری، تعداد 180 عدد بچه ماهی استرلیاد با میانگین وزنی 14/0±86/6 گرم درون 12 مخزن فایبرگلاس با تراکم 15 عدد بچه ماهی به طور تصادفی تقسیم شدند. در پایان آزمایش، شاخصهای رشد تفاوتهای آماری معنیداری بین گروه شاهد و تیمارهای آزمایشی نشان دادند (05/0p<). بیشترین وزن نهایی(33/0 ± 45/66 گرم)، افزایش وزن (52/0±44/59 گرم)، نرخ رشد ویژه (02/0± 39/1 درصد در روز)، نرخ کارایی پروتئین (11/0±43/2) و کمترین ضریب تبدیل غذایی (04/0±84/0) در تیمار T3 اندازهگیری شد. درحالیکه بیشترین میزان فاکتور وضعیت (08/0±34/2 درصد) در تیمار T2 مشاهده شد (05/0p<). آنالیز ترکیبات شیمیایی بدن افزایش معنیداری بین تمامی شاخصهای مورد بررسی در تیمارهای آزمایشی نسبت به گروه شاهد نشان داد (05/0p<). بیشترین ماده خشک (06/0±54/26 درصد) و پروتئین خام (02/0±27/15 درصد) در تیمار T3 اندازهگیری شد. بیشترین چربی خام (05/0±07/8 درصد) در تیمار T1 بود. بیشترین خاکستر (02/0±27/2 درصد) نیز در تیمار T2 مشاهده شد. براساس نتایج به دست آمده آنزیم پروتئاز در غلظتهای 75 تا 300 میلیگرم در کیلوگرم تأثیر مثبتی بر رشد و ترکیبات شیمیایی بدن بچه ماهیان استرلیاد داشت.
Kakavand M, Hosseini Shekarabi S P, Shamsaie Mehrgan M, Rajabi Islami H. Effect of protease enzyme in the diet on the growth performance and chemicals body composition of Sterlet (Acipenser ruthenus Linnaeus, 1758) juvenile. JAD 2024; 18 (4) :45-55 URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-812-fa.html
کاکاوند منصوره، حسینی شکرآبی سید پژمان، شمسایی مهرجان مهدی، رجبی اسلامی هومن. تاثیر آنزیم پروتئاز در جیره غذایی بر عملکرد رشد و ترکیبات شیمیایی بدن بچه ماهیان استرلیاد (Acipenser ruthenus Linnaeus, 1758). نشریه توسعه آبزی پروری. 1403; 18 (4) :45-55