در پژوهش حاضر تاثیر افزودن آنزیم پروتئاز به جیره تجاری بچه ماهیان استرلیاد (Acipenser ruthenus) در غلظتهای 0 (گروه شاهد)، 75 میلیگرم (تیمار T1)، 150 میلیگرم (تیمار T2) و 300 میلیگرم (تیمار T3) در هر کیلوگرم جیره بر پارامترهای رشد و ترکیبات شیمیایی بدن طی یک دوره پرورش 70 روزه بررسی شد. برای این منظور پس از طی دوران سازگاری، تعداد 180 عدد بچه ماهی استرلیاد با میانگین وزنی 14/0±86/6 گرم درون 12 مخزن فایبرگلاس با تراکم 15 عدد بچه ماهی به طور تصادفی تقسیم شدند. در پایان آزمایش، شاخصهای رشد تفاوتهای آماری معنیداری بین گروه شاهد و تیمارهای آزمایشی نشان دادند (05/0p<). بیشترین وزن نهایی(33/0 ± 45/66 گرم)، افزایش وزن (52/0±44/59 گرم)، نرخ رشد ویژه (02/0± 39/1 درصد در روز)، نرخ کارایی پروتئین (11/0±43/2) و کمترین ضریب تبدیل غذایی (04/0±84/0) در تیمار T3 اندازهگیری شد. درحالیکه بیشترین میزان فاکتور وضعیت (08/0±34/2 درصد) در تیمار T2 مشاهده شد (05/0p<). آنالیز ترکیبات شیمیایی بدن افزایش معنیداری بین تمامی شاخصهای مورد بررسی در تیمارهای آزمایشی نسبت به گروه شاهد نشان داد (05/0p<). بیشترین ماده خشک (06/0±54/26 درصد) و پروتئین خام (02/0±27/15 درصد) در تیمار T3 اندازهگیری شد. بیشترین چربی خام (05/0±07/8 درصد) در تیمار T1 بود. بیشترین خاکستر (02/0±27/2 درصد) نیز در تیمار T2 مشاهده شد. براساس نتایج به دست آمده آنزیم پروتئاز در غلظتهای 75 تا 300 میلیگرم در کیلوگرم تأثیر مثبتی بر رشد و ترکیبات شیمیایی بدن بچه ماهیان استرلیاد داشت.
Kakavand M, Hosseini Shekarabi S P, Shamsaie Mehrgan M, Rajabi Islami H. The effect of protease enzyme in the diet on the growth performance and chemicals composition of the body of Sterlet (Acipenser ruthenus Linnaeus, 1758) juvenile. JAD 2024; 18 (4) :43-52 URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-812-fa.html
کاکاوند منصوره، حسینی شکرآبی سید پژمان، شمسایی مهرجان مهدی، رجبی اسلامی هومن. تاثیر آنزیم پروتئاز در جیره غذایی بر عملکرد رشد و ترکیبات شیمیایی بدن بچه ماهیان استرلیاد (Acipenser ruthenus Linnaeus, 1758). نشریه توسعه آبزی پروری. 1403; 18 (4) :43-52