مطالعاتانجامگرفتهپیرامونتأثیرگیاهانداروییبرتقویتوتحریکدستگاهایمنیآبزیانعلیهعوامل بیماری زانشاندهندهاثراتقابلتوجه گیاهانداروییدر این زمینه می باشد. ارزانبودنداروهایگیاهی، عدمایجادعوارض جانبیبرایماهی، انسانومحیطزیست، مشوقیبرایمصرفآنهادرپرورشماهی است. هدف از این تحقیق افزودن اسانس دو گیاه دارویی اکالیپتوس (Eucalyptus globules) و آویشنشیرازی(Zataria multiflora) به جیره ی غذایی و بررسی تاثیرات آنها بر شاخص های رشد و بقا و فلور میکروبی روده در بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان Oncorhynchus mykiss)) می باشد. جهت انجام این تحقیق 180 عدد ماهی با میانگین وزنی 27/5 گرم در قالب طرح کاملا تصادفی به 6 گروه آزمایشی (هر گروه دارای 3 تکرار) شامل شاهد(بدون استفاده از اسانس اکالیپتوس و آویشن)، تیمار 1 (استفاده از 500 میلی گرم اسانس آویشن در 1 کیلوگرم غذا) ، تیمار 2(استفاده از 1000 میلی گرم اسانس آویشن در 1 کیلوگرم غذا) ، تیمار 3 (استفاده از 500 میلی گرم اسانس آویشن و 500 میلی گرم اسانس اکالیپتوس به صورت ترکیبی در 1 کیلوگرم غذا) ، تیمار 4(استفاده از 500 میلی گرم اسانس اکالیپتوس در 1 کیلوگرم غذا) و تیمار 5(استفاده از 1000 میلی گرم اسانس اکالیپتوس در 1 کیلوگرم غذا) تقسیم شده و به مدت 8 هفته در ایستگاه تحقیقات شیلاتی سفیدرود با جیره های آزمایشی تغذیه شدند. در پایان دوره فاکتورهای رشد شامل درصد افزایش وزن بدن (PBWI)، ضریب تبدیل غذایی (FCR)، نرخ رشد روزانه (GR)، نرخ رشد ویژه (SGR)، ضریب چاقی (K) و بررسی میزان زنده مانی (SR%) ماهیان در تیمارهای مختلف آزمایش و شاهد بررسی شدند. همچنین آزمایشات کشت میکروبی روده در محیط کشت TSA برایباکتریهایهوازیوبیهوازیاختیاریدردمای20درجهسانتیگرادبهمدت3تا 5 روز و سپسشمارش باکتریهابراساس CFU انجام و داده ها با کمک نرم افزارهای آماری آنالیز و ارزیابی شدند. بر اساس نتایج اسانس آویشن با دوز g 5/0 در kg 1 جیره غذایی باعث افزایش شاخص های رشد و بازماندگی و بهبود ضریب تبدیل غذایی گردید(05/0>p). بیشترین درصد بازماندگی نیز در این تیمار دیده شد(05/0<(p. فراوانی باکتریهای کل در روده به ترتیب در تیمارهای اکالیپتوس 1، اکالیپتوس 5/0، تیمار ترکیبی و آویشن 1 کمتر از آویشن 5/0 و شاهد بود (05/0>p). به نظر میرسد که با افزایش مقدار اکالیپتوس فراوانی باکتریهای کل روده بچه ماهیان کاهش و ایمنی آنها افزایش یافته است.به طور کلی نتایج این تحقیق بیان میکنند که استفاده از اسانس های گیاهی به عنوان افزودنی های غذایی می تواند در تولید ماهی سودمند بوده و قابل پیشنهاد به پرورش دهندگان و تهیه کنندگان غذای ماهی می باشد.
Hajipour M, Zamini A, Valipour A. The study of the effects of adding Eucalyptus (Eucalyptus globules) and Thyme (Zataria multiflora) to juvenile Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) diet on growth factors and intestinal microflora. JAD. 2022; 16 (2) :77-87 URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-637-fa.html
حاجی پور معصومه، زمینی عباسعلی، ولی پور علیرضا. بررسی تأثیرات اضافه نمودن اکالیپتوس (Eucalyptus globules) و آویشن شیرازی(Zataria multiflora) به جیره غذایی بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) بر شاخص های رشد و بقا و فلور میکروبی روده. نشریه توسعه آبزی پروری. 1401; 16 (2) :87-77