دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان، گروه شیلات، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران ، hedye.hajipour@gmail.com 2- گروه شیلات، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران 3- پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندر انزلی ،ایران
چکیده: (1407 مشاهده)
ارزانبودنداروهایگیاهی، عدمایجادعوارض جانبیبرایماهی، انسانومحیطزیست، مشوقیبرایمصرفآنهادرپرورشماهی است. هدف از این تحقیق افزودن اسانس دو گیاه دارویی اکالیپتوس (Eucalyptus globules) و آویشنشیرازی (Zataria multiflora) به جیره غذایی و بررسی تاثیرات آنها بر شاخصهای رشد، بقا و فلور میکروبی روده در بچه ماهیان قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchusmykiss) بود. جهت انجام این تحقیق 180 عدد ماهی با میانگین وزنی 27/5 گرم در قالب طرح کاملا تصادفی به 6 تیمار آزمایشی (هر تیمار دارای 3 تکرار) شامل تیمار شاهد (بدون استفاده از اسانس اکالیپتوس و آویشن)، تیمار 1 (5/0 گرم اسانس آویشن در 1 کیلوگرم غذا) ، تیمار 2 (1 گرم اسانس آویشن در 1 کیلوگرم غذا) ، تیمار 3 (5/0 گرم اسانس آویشن و 5/0 گرم اسانس اکالیپتوس به صورت ترکیبی در 1 کیلوگرم غذا) ، تیمار 4 (اسفاده از 5/0 گرم اسانس اکالیپتوس در 1 کیلوگرم غذا) و تیمار 5 (1 گرم اسانس اکالیپتوس در 1 کیلوگرم غذا) تقسیم شده و به مدت 8 هفته در ایستگاه تحقیقات شیلاتی سفیدرود با جیرههای آزمایشی تغذیه شدند. در پایان دوره فاکتورهای رشد ماهیان در تیمارهای مختلف بررسی. همچنین آزمایشات کشت میکروبی روده در محیط کشتTSA برایباکتریهایهوازیوبیهوازیاختیاریدردمای20درجهسانتیگرادبهمدت3تا 5 روز و سپسشمارش باکتریهابراساسCFU انجام و داده ها با کمک نرم افزارهای آماری تجزیه و تحلیل شدند. بر اساس نتایج اسانس آویشن با دوز 5/0 گرم در1 کیلوگرم جیره غذایی باعث افزایش شاخصهای رشد و بازماندگی و بهبود ضریب تبدیل غذاییگردید (05/0>p). بیشترین درصد بازماندگی نیز در این تیمار دیده شد (05/0<(p. فراوانی باکتریهای کل در روده به ترتیب در تیمارهای 1، 3 و 4 کمتر از شاهد بود (05/0>p). به طور کلی نتایج این تحقیق بیان میکنند که استفاده از اسانسهای گیاهی به عنوان افزودنیهای غذایی میتواند در تولید ماهی سودمند باشد.
Hajipour M, Zamini A, Valipour A. The study of the effects of adding Eucalyptus (Eucalyptus globules) and Thyme (Zataria multiflora) to juvenile Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) diet on growth factors and intestinal microflora. JAD 2022; 16 (2) :77-87 URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-637-fa.html
حاجی پور معصومه، زمینی عباسعلی، ولی پور علیرضا. تأثیر افزودن اکالیپتوس (Eucalyptus globules) و آویشن شیرازی (Zataria multiflora) به جیره غذایی بچه ماهیان قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) بر شاخصهای رشد، بقا و فلور میکروبی روده. نشریه توسعه آبزی پروری. 1401; 16 (2) :77-87