1-گروه شیلات، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران ، fefizba@gmail.com 2- گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
چکیده: (14 مشاهده)
از چالشهای اصلی در پرورش ماهی عوامل بیماریزای مختلفی هستند که باعث کاهش عملکرد رشد و مرگومیر میشوند؛ بنابراین، تحقیق حاضر باهدف بررسی تأثیرمکمل غذایی فایتوژنیک (DigestaromPEP)بر شاخصهای رشد و ایمنی ماهی تیلاپیای نیل (Oreochromisniloticus) انجام شد. برای این منظور، ماهیهای تیلاپیای نیل با وزن 2/0 ± 10 گرم با تیمارهای مختلف شامل شاهد، (5 گرم فایتوژنیک در کیلوگرم جیره) PEP5، (10 گرم فایتوژنیک در کیلوگرم جیره)PEP10 ، (15 گرم فایتوژنیک در کیلوگرم جیره)PEP15 به مدت 2 ماه تغذیه شدند. عملکرد رشد طبق معادلات آنها محاسبه شد و اندازهگیری لیزوزیم و ایمونوگلوبولین M(IgM)طبق روش ایمونوتوربیدومتریک انجام شد. براساس عملکرد رشد، تفاوت معنیداری در ضریب تبدیل غذایی،نرخ رشد ویژه و افزایش وزن بدننمونهPEP15 در مقایسه با سایر نمونهها وجود داشت(05/0>p)علاوه بر این، تفاوت معنیداری (05/0>p)بین نمونه کنترل وPEP15 در طول بدن مشاهده شد. لیزوزیم تیمارها با استفاده ازPEP15 بهطور معنیداری(01/0>p)از 4/14 میکروگرم بر میلیلیتر در نمونه شاهد به 16/49 میکروگرم بر میلیلیتر افزایش یافت. طبق نتایج، IgMدر تیمارPEP15 بهطور معنیداری(01/0>p)بیشتر بود. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که تجویز خوراکی فایتوژنیک، بهویژه در سطح15 گرم در کیلوگرم میتواند پارامترهای ایمنی و عملکرد رشد تیلاپیای نیل را افزایش دهد.