1-گروه شیلات، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران ، hoseinoraji@yahoo.com
چکیده: (32 مشاهده)
درمطالعه کنونی، تأثیرجیرههایغذاییحاویباکتریهای پروبیوتیکی Weissellacibariaو Lactococcuslactisبر رشد، شاخصهایخونی، بیوشیمیایی سرم و ایمنی در بچهماهیان سفید (Rutiluskutum) حاصل از تکثیر طبیعی و مصنوعی مورد ارزیابی قرارگرفت. برای اجرای این تحقیق 2400 عدد بچهماهی سفید با میانگین وزن اولیه 01/13±0/10 گرم انتخاب شد که از این میان 1200 عدد حاصل از تکثیر طبیعی و 1200 عدد حاصل از تکثیر مصنوعی بودند. جیرههای آزمایشی شامل 4 سطح (صفر، 150، 300 و 450 میلیگرم بر کیلوگرم با نسبت مساوی باکتریهای W.cibaria وL.lactis به جیره بچهماهیان سفید حاصل از 2 نوع تکثیر (طبیعی و مصنوعی) اضافه گردیدند (2×4 فاکتوریل). 100 عدد بچهماهی سفید به هر کدام از 24 واحد آزمایشی اختصاص داده شد. طبق نتایج، افزودن ترکیب پروبیوتیکی سبب بهبود درصد افزایش وزن بدن، نرخ رشد ویژه و ضریب تبدیل غذایی گردید (05/0p<). تعداد گلبولهای قرمز و سفید، هموگلوبین و هماتوکریت در ماهیان تغذیهشده با 300 میلیگرم ترکیب پروبیوتیکی افزایش معنیداری را در مقایسه با سایر سطوح نشان دادند و کمترین مقادیر مذکور در گروه شاهد مشاهده گردید (05/0>p). بالاترین مقادیر پروتئین تام و آلبومین در جیره حاوی 300 میلیگرم ترکیب پروبیوتیکی مشاهده گردید (05/0p<)، مقادیر ACH50، لیزوزیم و ایمنوگلوبولین با افزودن ترکیب پروبیوتیکی تا سطح 300 میلیگرم روند صعودی داشتند ولی در سطح 450 میلیگرم نسبتاً کاهش یافتند (05/0p<)؛ اگرچه کمترین مقادیر در شاهد یافت گردید (05/0p<). اثر نوع تکثیر و اثر متقابل تکثیر×سطح در هیچ کدام از شاخصهای مورد مطالعه معنیدار نبود (05/0p>). مطالعه حاضر به خوبی نشان داد باکتریهای W. CibariaوL. Lactis به عنوان محرک خونسازی و ایمنی در هر دو روش تکثیر مصنوعی و طبیعی بچهماهیان سفید مؤثر عمل کرده و میتواند به منظور افزایش بهرهوری مورد استفاده قرارگیرد. با توجه به سطح بهینه در پژوهش کنونی مقدار 300 میلیگرم از این ترکیب پروبیوتیکی به جیره بچهماهیان سفید پیشنهاد میگردد.