بررسی تاثیر عوامل فیزیکی و شیمیایی آب در مراحل مختلف (انکوباسیون، ونیرو و استخر) کارگاه تکثیر و پرورش بر میزان بقای بچه ماهیان خاویاری
|
مرجان صادقی راد*، علیرضا شناور، جلیل جلیل پور، عما ارشد، حمیدرضا پورعلی |
|
|
چکیده: (3714 مشاهده) |
کیفیت آب هم زمان با کنترل وضعیت بهداشتی در کارگاه تکثیر و پرورش ماهیان خاویاری دکتر شهید بهشتی در سه دوره پرورشی در بهار سالهای 1385، 1386 و 1387مورد بررسی قرار گرفت. این بررسی در مراحل مختلف تکثیر و پرورش شامل: انکوباسیون (از تخم گشایی تا آغاز مرحله لاروی)، ونیرو (لاروی) و استخرهای پرورش خاکی (از مرحله لارو تا انگشت قد) انجام شد. عوامل دما، اکسیژن محلول، pH، هدایت الکتریکی، مواد معلق، نیتریت، آمونیم و ارتو فسفات اندازهگیری شدند. فاکتورهای نیتریت، نیترات، فسفات، هدایت الکتریکی و سختی کل در آب حوضچههای ونیرو سه روز پس از تفریخ قبل از تغذیه فعال و همچنین 5 روز بعد از جذب کیسه زرده و در استخرهای پرورشی در طی دوره پرورش اندازه گیری شد. دما ، اکسیژن محلول و pH در استخرهای خا کی در سال اول به طور روزانه در یک دوره کشت اندازهگیری شد. به منظور تجزیه و تحلیل آماری دادهها از نرم افزار SPSS و به منظور طراحی نمودارها از نرم افزار Excell استفاده شد. دامنه تغییرات دما ی آب، اکسیژن محلول وpH در انکوباسیون طی سه سال بررسی به ترتیب: 6/23- 7/14 ، 86/9-49/6 ، 48/8-7 و در ونیرو 5/24- 7/13، 5/8- 48/4 و 10/8- 3/7 بوده است. در کلیه مراحل غلظت نیتریت از مقدار مجاز (mg/l 1/0 <) جهت پرورش بچه ماهیان کمتربوده است. در حالیکه غلظت آمونیم در بعضی از نمونهها در استخرهای خاکی بیشتر از غلظت مجاز (mg/l 015/0) برای این فاکتور اندازهگیری شد. آنالیز آماری نشان میدهد که ارتباط معنیداری بین تغییرات فاکتورهای نیتریت و آمونیم با میزان بازماندگی بچه ماهیان انگشت قد در استخرها وجود ندارد (05/0p>). ارتباط بین غلظت اکسیژن محلول در استخرها و میزان بازماندگی بچه ماهیان معنیدار (05/0p< ، 97/0=r) بوده است. با توجه به نتایج حاصل میتوان گفت که کاهش غلظت اکسیژن میتواند به عنوان یکی از عواملی باشد که باعث کاهش مقاومت بچه ماهیان شده و آنها را در مقابل عوامل پاتوژن آسیبپذیر نماید. |
|
واژههای کلیدی: بچه ماهیان خاویاری، تکثیرو پرورش، عوامل فیزیکی و شیمیایی، استخرهای پرورش |
|
متن کامل [PDF 1983 kb]
(2158 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1394/1/22 | پذیرش: 1394/1/22 | انتشار: 1394/1/22
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|