۱- گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم دریایی و اقیانوسی، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، ایران ، abdir@kmsu.ac.ir 2- گروه علوم درمانگاهی و قطب علمی بهداشت ماهیان گرمابی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
چکیده: (38 مشاهده)
تیلاپیاینیل (Oreochromisniloticus) بیشترین مصرف و توزیع جهانی را در بین آبزیان دارا بوده و در حال حاضر در برخی نقاط دنیا بر روی پرورش این گونه متمرکز شده اند. با توجه به ارزش غذایی جلبکهای دریایی بعنوان افزودنیهای خوراک یا مکملهای غذایی، در دسترس بودن و هزینه پایین آنها سبب شده است تا در آبزی پروری مورد استفاده قرارگیرند. هدف این تحقیق تاثیر جایگزینی جلبک قرمز در جیره بر میکرو فلور باکتریایی روده تیلاپیای نیل بوده است. برای این منظور 120 قطعه ماهی تیلاپیا با میانگین وزنی 1 ±30گرم پس از فراهم کردن مقدمات و سازگاری، به مدت ۸ هفته در آکواریوم های 100 لیتری با جیره بیومار حاوی صفر، 3 درصد، 6 درصد و 9 درصد وزن غذا بوسیله جلبکقرمز با سه تکرار و براساس تحقیقات سایر محققین در هر تیمار تغذیه شدند. پس از پایان دوره پرورش ماهیان بوسیله گل میخک بیهوش شده و پس از باز کردن محوطه شکمی نمونه برداری به مقدار ۱ گرم از قسمت میانی روده تیمارهای مختلف به همراه ۹۹ میلی لیتر از سرم نمک فیزیولوژی نرمال هموژنیزه شده و بطور یک دست با هم مخلوط شدند. مخلوط هموژنیزه به دست آمده با ۹ میلیلیتر سرم فیزیولوژی ترکیب شده و رقتهای سریالی تا 8-10 تهیه گردید. جهت جداسازی و خالصسازی سویههای باکتریایی از محیط نوترینت آگار و برای شناسایی مورفولوژی از رنگآمیزی گرم استفاده گردید. همچنین برای مطالعات بیوشیمیایی از آزمونهای سیمون سیترات، MR-VP، محیط SIM، تست اکسیداز استفاده گردید. جهت شمارش باکتریها بعد از انجام عمل رقت سازی نمونههای حاصل از گروههای آزمایش به پتری دیش حاوی محیط هر تیمار انتقال و با عمل پخش کردن منتقل شدند. نتایج حاصل از تحقیق حاضر نشان داد که در گروه شاهد کلنیها فقط متعلق به باسیلوس و در گروه تیمار کلنیها متعلق به باسیلوس و کوکوس بودهاند. نتایج حاصل از شمارش باکتری کل روده اختلاف چشمگیری را بین تیمارهای مختلف نشان داد (05/0p<). بیشترین تعداد باکتری روده ماهی به تیمار 9 درصد و کمترین مقدار آن به گروه شاهد تعلق داشت. با توجه به نتایج حاصل از مطالعه حاضر میتوان بیان داشت که امکان استفاده از جلبک قرمز در جیره غذایی تیلاپیای نیل در سطح مذکور باعث بهبود میکرو فلور باکتریایی روده خواهد شد.