1-گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران ، sudagar_m@gau.ac.ir 2- گروه زیست شناسی و آبزی پروری، پژوهشکده آرتمیا و آبزی پروری، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
چکیده: (62 مشاهده)
با توجه به محدود بودن دسترسی به آبهای شور در مناطق مختلف کشور، پرورش میگو در آب لب شور یک رویکرد ضروری به شمار میآید. میگوی پاسفید غربی (Litopenaeusvannamei) توانایی رشد در محیطهای با شوری پایین را دارد. این مطالعه با هدف تعیین اثرات لسیتین رژیم غذایی بر پروفایل اسیدهای چرب میگوی پاسفید غربی تولید شده در آب شور و لب شورسازی شده انجام شده است. تعداد 2100 پست لارو با میانگین وزنی حدود 00/1±00/176 تهیه و به دو گروه آزمایشی تقسیم شدند. یک گروه به تدریج به شوری 8 گرم در لیتر عادت کردند و گروه دیگر در شوری 26 گرم در لیتر پرورش یافتند. سپس تاثیر سطحهای مختلف لسیتین (0، 1، 3، 5 و 7 درصد) در رژیم غذایی (5 غلظت) و در شرایط آب شور و لب شور (2 غلظت) روی اسیدهای چرب لاشه میگو پاسفید غربی(10 تیمار با 3 تکرار) پس از 9 هفته ارزیابی شد. نتایج نشان داد که در تیمارهای مختلف، اسیدهای چرب مریستیک (C14)، پالمیتیک (C16) و پالمیتولئیک (C16:1N7) تفاوت معنیداری نداشتند (05/0˃p). با این حال، بالاترین مقادیر استئاریک (C18)، ایکوزانوئیک (C20) و EPA (C20:5N3) در تیمار HS، 5 درصد مشاهده شد (05/0˂p). همچنین در تیمار HS، صفر درصد مقادیر قابل توجهی از ایکوزنوئیک (C20:1N9) و لیگنوسریک (C24) مشاهده شد(05/0˂p). در بررسی آب لب شور، بیشترین مقادیر مریستیک، ایکوزانوئیک، EPA و لیگنوسریک در تیمارLS ، 5 درصدو پالمیتیک و استئاریک در تیمارLS ، 1 درصدثبت گردید (05/0˂p). این مطالعه نشان داد که ترکیب و نسبت اسیدهای چرب تحت تأثیر نوع محیط پرورش قرار دارد و برخی تیمارها از نظر پروفایل اسیدهای چرب بهطور معنیداری برترهستند. اثرات لیسیتین جیره در این مطالعه بر پروفایل اسیدهای چرب غیر اشباع بلند زنجیره میگو پا سفید غربی در آب شور در غلظت 1 و 7 درصد و در آب لب شور در غلظت های 1 تا 5 درصد لسیتین بر پروفایل اسیدهای چربر غیر اشباع تک اثرگذار بوده است.
Biabani Asrami1 M, sudagar1 M, Agh2 N, Paknejad1 H, Noori2 F. The Effect of Dietary Lecithin on the Fillet Fatty Acid Profile of Pacific White Shrimp (Litopenaeus vannamei) Raised in Saline and Brackish water. JAD 2025; 19 (4) :14-26 URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-870-fa.html
بیابانی اسرمی1 منیژه، سوداگر1 محمد، آق ناصر، پاکنژاد1 حامد، نوری2 فرزانه. تأثیر لسیتین جیره بر پروفایل اسیدهای چرب فیله در میگوی پاسفید غربی (Litopenaeus vannamei) پرورش یافته در آب شور و لب شور. نشریه توسعه آبزی پروری. 1404; 19 (4) :14-26