1-پژوهشکده آبزیپروری آبهای داخلی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج جهاد کشاورزی، بندرانزلی، ایران ، sadegh_m@yahoo.com 2- مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
چکیده: (8 مشاهده)
سوف سفید (Sanderlucioperca) از ماهیان اقتصادی و بومی دریای کاسپین است. گوشت آن از طرفداران زیادی برخوداراست. در دریای کاسپین 159 گونه ماهی وجود دارد که تعدادی از آنها قابلیت آبزیپروری را دارد. در آبزیپروری نیاز به مولدین با کیفیت است. بنابراین در معرفی گونههای جدید به صنعت آبزیپروری اولین اقدام مولد سازی است. تامین مولدین ماهی سوف سفید به منظور تکثیر، تولید نسل اهلی و معرفی این گونه به عنوان گونهای جدید در آبزیپروری یک ضرورت است. هدف از انجام این تحقیق بدست آوردن زی فن تولید مولدین سوف سفید اهلی با غذای دستی و با توانایی تکثیر بود. این تحقیق در طی سالهای 1399 و 1400 بصورت تک گونهای در وانهای فایبرگلاس با حجم ۴ مترمکعب و با استفاده از آب چاه انجام شد. در طول دوره سنجش فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی آب، فاکتور رشد، ضریب تبدیل غذایی و بازماندگی انجام شد. تغذیه مولدین با غذای اکسترود خاویاری، روزانه به مقدار 3 الی 5 درصد وزن بدن صورتگرفت. دمای آب وانهای پرورش در طی دورههای نمونهبرداری در محدوده 5/16 تا 29 درجه سانتیگراد و سایر موارد فیزیکو شیمیایی آب در حد مجاز ثبت گردید. نتایج نشان داد میانگین وزن نهایی به دست آمده در سال 1400، 51/181±18/534 گرم بود. همچنین دراین بررسی نرخ بازماندگی 85 درصد، نرخ رشد ویژه 48/0±27/0، ضریب تبدیل غذایی 67/1 کیلوگرم و درصد افزایش وزن 4/11 درصد بدست آمد. شاخص گنادی ماهی ماده، 95/4 ، مقدار هماوری نسبی 480-350 تخم به ازای هرگرم وزن بدن و حداکثر و حداقل وزن گناد ماده بین ۱۱ تا 29 گرم بود. نتایج نشان داد که مولد سازی سوف سفید در محیط محصور قابل دستیابی است.