گروه شیلات، واحد بابل، دانشگاه آزاد اسلامی، بابل، ایران ، s.vatandoust@baboliau.ac.ir
چکیده: (290 مشاهده)
این مطالعه با هدف بررسی افزودن غلظتهای متفاوت نانوذرات سلنیوم وآهن به جیره غذایی و تأثیر آن بر مقادیر شاخصهای رشد و درصد ترکیبات شیمیایی لاشه در قزلآلای رنگینکمان انجام شد. در این تحقیق، تعداد240 عدد بچه ماهی قزلآلای رنگینکمان با میانگین وزنی 02/0 ± 21/5 گرم به مدت 8 هفته با جیرههای حاوی 5/0، 1 ،2 میلیگرم در کیلوگرم نانو ذرات سلنیوم و به میزان ۱۰، ۳۰ و ۵۰ میلیگرم نانو ذرات آهن در یک طرح کاملا تصادفی به 4 تیمار آزمایشی؛ تیمار 1(تیمار شاهد)، تیمار 2 (5/0میلیگرم نانوذره سلنیوم +10 میلیگرم نانو ذره آهن در کیلوگرم غذا)، تیمار 3 (1میلیگرم نانوذره سلنیوم +10 میلیگرم نانو ذره آهن در کیلوگرم غذا)و تیمار 4 (2میلیگرم نانوذره سلنیوم +50 میلیگرم نانو ذره آهن در کیلوگرم غذا) تغدیه شدند. بر طبق نتایج، مقادیر وزن بدن، درصد افزایش وزن، نرخ رشد ویژه و نسبت کارایی پروتئین در میزان 2 میلیگرم نانو ذرات سلنیوم و 50 میلیگرم نانو ذرات آهن نسبت به سایر مقادیر از افزایش و اختلاف معنی داری با سایر تیمارها داشت (p<0.05). همچنین ضریب تبدیل غذایی، در مقادیر 2 میلیگرم نانو ذرات سلنیوم و50 میلیگرم نانو ذرات آهن دارای اختلاف معنیدار با سایر تیمارها داشت(p<0.05). در میزان باز ماندگی آنالیز لاشه، بیشترین مقدار پروتئین در تیمار 5/0 میلیگرم بر کیلوگرم نانو ذرات سلنیوم و10 میلیگرم نانو ذرات آهن دیده شد که نسبت به تیمار شاهد اختلاف معنی داری داشت (p<0.05). با افزایش مقدار نانوذرات سلنیوم و آهن در تیمارهای آزمایشی بر میزان پروتئین افزوده شد. همچنین از نظر میزان مقدار چربی نیز اختلاف معنیداری بین تیمارهای آزمایشی و تیمار شاهد مشاهده شد (p<0.05). نتایج نشان داد که استفاده از 2 و 5/0 میلیگرم نانوذرات سلنیوم و 10 و 50 میلیگرم نانو ذرات آهن با توجه به نتایج بدست آمده تاثیر مناسبی بر روی قزلآلای رنگینکمان دارد.
Khavari S, Vatandoust S, Manouchehri H, Changizi R, Ghobadi S. The effect of different concentrations of selenium and iron nanoparticles on growth factors, and chemical composition in rainbow trout (Onchorhynchus mykiss). JAD 2024; 18 (3) :109-120 URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-814-fa.html
خاوری سمیه، وطن دوست صابر، منوچهری حامد، چنگیزی رضا، قبادی شایان. اثرات سطوح مختلف نانو ذرات سلنیوم و آهن بر فاکتورهای رشد، بازماندگی و ترکیبات شیمیایی در بچه ماهی قزلآلای رنگینکمان
(Onchorhynchus mykiss). نشریه توسعه آبزی پروری. 1403; 18 (3) :109-120