1- گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، مازندران 2-*گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، مازندران ، mohsen_masoudian@yahoo.com 3- گروه مکانیک بیوسیستم، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، مازندران
چکیده: (764 مشاهده)
پساب تولیدشده در اغلب مزارع پرورش ماهی قزلآلا در استان مازندران بدون تصفیه به آبهای سطحی تخلیه میشود. برای آنالیز کیفی پساب، هفت مزرعه پرورش ماهی قزلآلا واقع شده در منطقهی دشت شهرستان آمل به تصادف انتخاب شدند. نمونهبرداری از آب ورودی و خروجی مزارع پرورشی انجامگرفت. از 13 پارامتر فیزیکوشیمیایی اندازهگیری شده، پارامترهای اکسیژن محلول (DO)، هدایت الکتریکی (EC)، نیترات (N-NO3-)، کلراید (CL-)، آهن (Fe)،سولفات (SO4-2)، فسفات (PO4-3)، آمونیوم (N-NH4+)و pH نمونهها در محدوده تخلیه مجاز خروجی فاضلاب سازمان محیطزیست ایران قرارداشتند و شاخص WQI، کیفیت بالای پساب همه مزارع پرورشی را برای ورود به آبهای سطحی نشان داد. با توجه به تحلیل مولفههای اصلی، سختی کل،Fe، TSSوDO پارامترهای اصلی کیفیت در مولفهی اول و SO4-2در مولفهی دوم، در سنجش تغییرات کیفیت پساب اهمیتی بیشتردارند. به دلیل عدم وجود فرآیندهای تصفیه پساب و تراکم بالا، افزایش معنیداری از ورودی به خروجی استخرهای پرورش ماهی برای (pH)، کل جامدات معلق (TSS)، کل جامدات محلول (TDS)، فسفات (PO4-3) و سختی کل (TH) مشاهده شد که نیاز به سیستم تصفیه حذف ذرات جامد معلق، کنترل pH، کاهش سختی کل و میزان ذرات محلول در آب در مزارع پرورشی ماهی قزلآلا مشهود است.
Nikzad F, Masoudian M, Kalantari D. Investigation of effluent quality of trout fish farm, case study "Amole region". JAD 2024; 18 (3) :47-59 URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-810-fa.html
نیک زاد فرشته، مسعودیان محسن، کلانتری داود. بررسی کیفی پساب خروجی مزارع پرورش ماهی قزلآلا: مطالعه موردی شهرستان آمل. نشریه توسعه آبزی پروری. 1403; 18 (3) :47-59