گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران
چکیده: (619 مشاهده)
یکی از محدودیتهای اصلی استفاده از مواد گیاهی در جیره آبزیان به خصوص ماهیان گوشتخوار وجود پلیساکاریدهای غیرنشاستهای در این مواد میباشد. امروزه استفاده از آنزیمهای کربوهیدراتی خارجی به عنوان راه حل کاهش مشکلات استفاده از مواد گیاهی مورد توجه قرار گرفته است. آنزیمهای آلفاآمیلاز، سلولاز، زایلاناز و بتاگلوکاناز مهمترین آنزیمهای کربوهیدراتی مصرفی در صنعت خوراک میباشند که با شکستن پیوندهای 1 به 4 گلیکوزیدی موجب کاهش اثرات ضد تغذیهای این ترکیبات میشوند. مطالعه حاضر به بررسی عملکرد آنزیمهای آلفاآمیلاز، سلولاز، زایلاناز و بتاگلوکاناز روی 210 عدد ماهی قزلآلای رنگینکمان (میانگین وزنی85/3±65/17 گرم) در 7 تیمار با سه تکرار پرداخته است. افزودن مخلوط آنزیمها به سه روش: قبل از ساخت جیره (3، 6، 12 و 24 ساعت قبل)، به هنگام ساخت (مخلوط با سایر مواد) و پس از ساخت بصورت پاشیدن انجام شده است. ابتدا ترکیب آنزیمی مورد نظر برای آرد گندم و کنجاله سویا توسط آزمایش برونتنی طراحی گردید که میزان آنزیم مورد نیاز آلفاآمیلاز، سلولاز، زایلاناز و بتاگلوکاناز برای آرد گندم به ترتیب 5/0، 1/0، 3/0 و2/0 و برای کنجاله سویا به ترتیب 5/0، 2/0، 5/0 و1/0 گرم بر کیلوگرم به دست آمد. پس از ساخت جیرهها، غذادهی سه بار در روز و در حد سیری صورت گرفت. در انتهای دوره آزمایش (60 روز)، از هر تکرار 3 عدد ماهی به صورت تصادفی نمونهبرداری شد. آنزیمها بر روی شاخص گلبول سفید، قرمز، هماتوکریت و کمپلمان اثر معنیداری نداشتند اما موجب افزایش معنی دار میزان کلسترول و تریگلیسرید سرم خون در تیمار افزودن مخلوط آنزیم 6 ساعت قبل از ساخت غذا شدند. میزان گلوکز در تیمارهای افزودن مخلوط آنزیم 3 و 6 ساعت قبل از ساخت به طور معنیداری بالاتر از سایرین بود. میزان لاکتوباسیلوسهای روده و لیزوزیم سرم در تیمار افزودن مخلوط آنزیم 6 ساعت قبل از ساخت به طور معنیداری بالاتر از سایر تیمارها قرار گرفت. به طور کلی نتایج این آزمایش نشان داد استفاده از مخلوط آنزیمها 6 ساعت قبل ساخت میتواند راندمان استفاده از جیره حاوی کربوهیدرات را در ماهی قزل آلای رنگین کمان بهبود بخشد.
Heshmati A, Abedian Kenari A, Safari R. Evaluation of the use of alpha-amylase, cellulase, xylanase, and beta-glucanase enzymes in vitro and in vivo on non-specific immune indices, intestinal bacterial flora, cholesterol, and blood glucose of rainbow trout. JAD 2023; 16 (4) :69-82 URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-787-fa.html
حشمتی عارف، عابدیان کناری عبدالمحمد، صفری رقیه. تاثیر آنزیمهای خارجی (آلفاآمیلاز، سلولاز، زایلاناز و بتاگلوکاناز) بر شاخصهای ایمنی غیر اختصاصی و فلور باکتریایی روده ماهی قزلآلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) تغذیهشده با جیره حاوی کربوهیدرات بالا. نشریه توسعه آبزی پروری. 1401; 16 (4) :69-82