براساس آمار FAO در سال 2020، ایران با تولید بیش از 190 هزار تن قزل آلای رنگین کمان، یکی از مهمترین تولیدکنندگان این ماهی در آب شیرین در سطح جهانی بوده است. این در حالی است که ایران با اقلیمی نیمه خشک و خشک با خطر کاهش منابع آب شیرین روبهرو بوده و این مشکلی بزرگ در مسیر توسعه تولید قزلآلا در کشور است. در این راستا، پرورش این ماهی در قفس در دریای خزر به یکی از گزینههای اصلی توسعه این صنعت تبدیلشده و به شدت مورد توجه سازمان شیلات ایران است. هرچند پرورش ماهی در قفسهای دریایی در نیم قرن اخیر توسعه فراوانییافته ولی در ایران تجربه در این سیستم پرورش اندک است. یکی از ملزومات اصلی توسعه آبزی پروری، آگاهی نسبت به عوامل موثر بر سلامت و اتخاذ تدابیر مناسب در مدیریت پرورش در جهت ارتقا تولید است. با توجه به جوان بودن این صنعت در کشور، نبود تجربه کافی در بین صاحبان مزارع و نیز متفاوت بودن مدیریت پرورش آن در مقایسه با آب شیرین، این نیاز مبرم وجود دارد تا ضوابط مدیریتی منحصر به این صنعت با توجه به زیست بوم دریای خزر مشخص و راهکارهای مدیریتی در جهت ارتقا تولید و پیشگیری از بروز تلفات معرفی گردد تا این صنعت نوپا به بازدهی مناسب دست یابد. هدف این مطالعه معرفی مهمترین عوامل مدیریتی موثر بر سلامت و پیشگیری از تلفات قزلآلا بعد از معرفی به قفس در دریای خزر براساس آخرین تحقیقات و منابع موجود در ایران و دنیا است تا با استفاده از تجارب بهدست آمده به دانش مناسب مدیریت پرورش و بهداشت در جهت تولید پایدار این ماهیان در قفسهای شناور در دریای خزر دست یافت.
Ghiasi M, Farabi S M V, Zorrieh Zahra S M J, Ghaednia B, Binaii M, Sepahdari A et al . An attitude towards management factors affecting the health of offshore rainbow trout (Oncorhunchus mykiss) aquaculture in the South Caspian Sea. JAD 2023; 17 (3) :63-83 URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-759-fa.html
قیاسی مریم، فارابی سید محمد وحید، ذریه زهرا سید محمد جلیل، قاعدنیا بابک، بینایی محمد، سپهداری ابوالفضل و همکاران.. نگرشی برعوامل مدیریتی موثر بر سلامت و بهداشت ماهیان قزلآلای رنگینکمان (Oncorhunchus mykiss) در مزارع دریایی جنوب دریای خزر. نشریه توسعه آبزی پروری. 1402; 17 (3) :63-83