اثر تجویز رژیم غذایی اسید سیتریک و آب لیموترش (Citrus limon) بر عملکرد رشد، پاسخهای ایمنی سرم و مخاط، بیان ژنهای مرتبط با رشد (GH, IGF-1) و ایمنی (IL-1, Lyz) در کپور معمولی
|
زهرا روحی* ، محمدرضا ایمانپور ، رقیه صفری |
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان |
|
چکیده: (315 مشاهده) |
این مطالعه برای ارزیابی اثر تجویز رژیم غذایی اسید سیتریک و آب لیموترش (Citrus limon) بر عملکرد رشد، پاسخهای ایمنی سرم و مخاط، بیان ژنهای مرتبط با رشد (GH، IGF-I) و ایمنی (Lyz، IL-1) در کپور معمولی (Cyprinus carpio) انجام شد. در این مطالعه، 300 عدد ماهی کپور معمولی (میانگین وزنی 4/0±0/15 گرم) به طور تصادفی بین پانزده مخزن نگهداری فایبرگلاس 300 لیتری توزیع شدند. ماهیها در پنج گروه (هر کدام با سه تکرار) حاوی 5/0 و 1 درصد اسید سیتریک، 5/0 و 1 درصد آب لیموترش به ازای هر کیلوگرم غذا و همچنین کنترل با رژیم غذایی پایه و بدون افزودنی به مدت هشت هفته تغذیه شدند. نتایج بدست آمده نشان داد که ماهیانی که با رژیم غذایی حاوی اسید سیتریک تغذیه شدند به طور معنیداری شاخصهای رشد بالاتری در مقایسه با گروه شاهد داشتند (05/0>p). همچنین، هنگامی که رژیم غذایی با 1 درصد اسید سیتریک همراه بود، نتایج افزایش معنیداری در پاسخهای ایمنی ذاتی از جمله ایمونوگلوبولین و لیزوزیم سرم و موکوس نشان داد (05/0>p). مقادیر آنزیمهای آلانین آمینوترانسفراز و گلوتاتیون S-ترانسفراز کاهش معنیداری در ماهیان تغذیه شده با مواد افزودنی نشان داند، در حالی که فعالیت آنزیمهای آلکالین فسفاتاز و لاکتات دهیدروژناز در ماهیان تغذیه شده با رژیم غذایی حاوی 1 درصد اسید سیتریک کاهش معنیداری داشتند (05/0>P). در مورد بیان ژنها، نتایج نشان داد که ژنهای رشد (GH، IGF-I) و ایمنی (Lyz، IL-1) به طور قابل توجهی تحت تأثیر مکملهای غذایی قرارگرفتند، که نشان می دهد بیان ژنها در مقایسه با گروه کنترل افزایش داشته است (05/0>p). نتایج این تحقیق نشان داد که تجویز غذای حاوی اسید سیتریک و آب لیموترش، به ویژه 1 درصد اسید سیتریک، سبب بهبود رشد و برخی شاخصهای ایمنی در کپور معمولی شدند. |
|
واژههای کلیدی: اسید سیتریک، کپور معمولی، رشد، بیان ژن، پاسخ ایمنی، آب لیمو |
|
متن کامل [PDF 376 kb]
(78 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1399/11/24 | پذیرش: 1400/5/9 | انتشار: 1403/4/10
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|