گروه علوم و مهندسی شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه جیرفت، جیرفت، ایران
چکیده: (675 مشاهده)
در سالهای اخیر مطالعه تاثیر عصاره ﮔﻴﺎﻫﺎن در آبزی پروری به نحو چشمگیری افزایش یافته است. گیاه اسطوخودوس (Lavandulaangostifolia) از جمله گیاهان دارویی است که دارای فعالیت آنتی اکسیدانی میباشد. در ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﺣﺎﺿﺮ، ﺗﺄﺛﻴﺮ ﺳﻄوح مختلف عصاره گیاه اسطوخودوس بر شاخصهای خون شناسی، آنزیمهای کبدی و ترکیب تقریبی لاشه در ماهی آمور (Ctenopharyngodonidella) بررسی شد. ماهیان در قالب چهار تیمار در سه تکرار (هر تکرار 30 عدد ماهی) قرار داده شد. ماهیان با غذای کپورماهیان شامل سه سطح 1/0، 5/0 و 1 درصد و یک گروه کنترل به مدت 8 هفته تغذیه شدند. مطابق با نتایج میزان پروتئین کل در میان تیمارهای آزمایشی معنی دار بود بطوری که ماهیان تغذیه شده با جیره T3 (1 درصد عصاره گیاه) بیشترین میزان پروتئین کل را دارا بودند (05/0P <). میزان آنزیم کبدی آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و آلکالین فسفاتاز (ALP) و آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) در بین تیمارهای مختلف تفاوت معنیداری نداشتند (P>0.05). با افزایش غلظت عصاره گیاهی مقادیر کلسترول (Chol) و تری گلیسرید(TG) بطور معنی داری کاهش یافت بطوریکه در تیمار T3 (حاوی 1 درصد عصاره) کمترین مقدار کلسترول و تری گلیسرید اندازه گیری شد (P<0.05). بیشترین مقدار آلبومین، آلکالین فسفاتاز و آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) مربوط به تیمار T3 (1 درصد عصاره) و کمترین مقدار مربوط به تیمار شاهد بود، هرچند که این تفاوتها معنیدار نبود (05/0<P). مقدار گلوکز در بین تیمارها تفاوت معنی داری داشت بطورکه با افزایش غلظت عصاره گیاه اسطوخودوس از مقدار گلوکز کاسته شد و کمترین مقدار آن در تیمار T3 مشاهده گردید (P<0.05). بر طبق نتایج مشخص گردید در تیمارهای آزمایشی، مقدار پروتئین، چربی و رطوبت لاشه در سطوح مختلف عصاره با یکدیگر اختلاف معنی داری نداشت (P>0.05) در حالیکه بیشترین مقدار خاکستر در تیمار حاوی بیشترین غلظت عصاره گیاهی مشاهده گردید (P<0.05). بطور کلی میتوان بیان نمود که عصاره گیاه اسطوخودوس تاثیر منفی در عملکرد آنزیمهای کبدی نداشته است.در سالهای اخیر مطالعه تاثیر عصاره ﮔﻴﺎﻫﺎن در آبزی پروری به نحو چشمگیری افزایش یافته است. گیاه اسطوخودوس (Lavandulaangostifolia) از جمله گیاهان دارویی است که دارای فعالیت آنتی اکسیدانی میباشد. در ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﺣﺎﺿﺮ، ﺗﺄﺛﻴﺮ ﺳﻄوح مختلف عصاره گیاه اسطوخودوس بر شاخصهای خون شناسی، آنزیمهای کبدی و ترکیب تقریبی لاشه در ماهی آمور (Ctenopharyngodonidella) بررسی شد. ماهیان در قالب چهار تیمار در سه تکرار (هر تکرار 30 عدد ماهی) قرار داده شد. ماهیان با غذای کپورماهیان شامل سه سطح 1/0، 5/0 و 1 درصد و یک گروه کنترل به مدت 8 هفته تغذیه شدند. مطابق با نتایج میزان پروتئین کل در میان تیمارهای آزمایشی معنی دار بود بطوری که ماهیان تغذیه شده با جیره T3 (1 درصد عصاره گیاه) بیشترین میزان پروتئین کل را دارا بودند (05/0P <). میزان آنزیم کبدی آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و آلکالین فسفاتاز (ALP) و آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) در بین تیمارهای مختلف تفاوت معنیداری نداشتند (P>0.05). با افزایش غلظت عصاره گیاهی مقادیر کلسترول (Chol) و تری گلیسرید(TG) بطور معنی داری کاهش یافت بطوریکه در تیمار T3 (حاوی 1 درصد عصاره) کمترین مقدار کلسترول و تری گلیسرید اندازه گیری شد (P<0.05). بیشترین مقدار آلبومین، آلکالین فسفاتاز و آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) مربوط به تیمار T3 (1 درصد عصاره) و کمترین مقدار مربوط به تیمار شاهد بود، هرچند که این تفاوتها معنیدار نبود (05/0<P). مقدار گلوکز در بین تیمارها تفاوت معنی داری داشت بطورکه با افزایش غلظت عصاره گیاه اسطوخودوس از مقدار گلوکز کاسته شد و کمترین مقدار آن در تیمار T3 مشاهده گردید (P<0.05). بر طبق نتایج مشخص گردید در تیمارهای آزمایشی، مقدار پروتئین، چربی و رطوبت لاشه در سطوح مختلف عصاره با یکدیگر اختلاف معنی داری نداشت (P>0.05) در حالیکه بیشترین مقدار خاکستر در تیمار حاوی بیشترین غلظت عصاره گیاهی مشاهده گردید (P<0.05). بطور کلی میتوان بیان نمود که عصاره گیاه اسطوخودوس تاثیر منفی در عملکرد آنزیمهای کبدی نداشته است.