1- گروه شیلات، واحد آزاد شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، آزاد شهر، ایران دانشگاه آزاد اسلامی واحد آزاد شهر، گروه شیلات، واحد آزاد شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، آزاد شهر، ایران ، akrami.aqua@gmail.com 3- گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه گلستان،گرگان، ایران
چکیده: (1938 مشاهده)
بهمنظور تعیین اثر غلظتهای مختلف اسانس اسطوخودوس در جیره غذایی بر شاخصهای بیوشیمی سرم خون و ایمنی موکوسی ماهی قزلآلای رنگینکمان با میانگین وزنی 2 ±10 گرم، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کاملاً تصادفی با چهار تیمار در سه تکرار به اجرا درآمد. ماهیان به روش خوراکی با غلظتهای 5/0 ، 1 و 2 میلیلیتر اسانس اسطوخودوس به ازای هر کیلوگرم غذا بهمدت 60 روز متوالی مورد تغذیه قرار گرفتند. تیمار شاهد نیز بدون افزودن اسانس به جیره غذایی در نظر گرفته شد. مطابق نتایج، میزان هر دو آنزیم آسپارتاتآمینوترانسفراز و آلانینآمینوترانسفراز، تریگلیسرید، کلسترول و گلوکز سرمخون ماهیان تغذیه شده با غلظتهای مختلف اسانس اسطوخودوس بهطور معنیداری کاهش یافتند (05/0P<). کمترین میزان این مشخصهها مربوط به غلظت 2 میلیلیتر اسانس در جیره پایه بود. اما میزان پروتئینکل و آلبومین ماهیان تحت تأثیر غلظتهای مختلف اسانس از روند افزایشی در مقایسه با شاهد برخوردار بودند (05/0P<). بیشترین میزان این ترکیبات به غلظت 2 میلیلیتر اسانس اختصاص داشت. اما آنزیم لاکتاتدهیدروژناز تحت تأثیر هیچیک از غلظتهای اسانس قرار نگرفت (05/0P>). نتایج مشخصههای موکوس در بچه ماهیان نیز نشان داد که اختلاف معنیداری بین غلظتها از لحاظ میزان پروتئینکل، آلکالینفسفاتاز و لیزوزیم وجود داشت(05/0P<). در ماهیان تغذیه شده، غلظت 2 میلیلیتر اسانس از بیشترین میزان پروتئینکل و آلکالینفسفاتاز بهترتیب بهمقدار 374 میلیگرم در دسیلیتر و 144 واحد بر لیتر برخوردار بود. همچنین دامنه تغییرات آنزیم لیزوزیم بین 27 و 44 واحد بر لیتر بود. کمترین و بیشترین مقدار این مشخصه بهترتیب مربوط به شاهد و اسانس 5/0 میلیلیتر بود. این در حالی است که اختلاف آن با غلظت 1 میلیلیتر اسانس معنیدار نبود (05/0P>). در مجموع نتایج نشان داد که تجویز خوراکی غلظتهای مختلف اسانس اسطوخودوس بهویژه 2 میلیلیتر در کیلوگرم از جیره غذایی تأثیر مثبت و معنیداری بر مشخصههای بیوشیمی سرمی خون و ایمنی موکوسی ماهی قزلآلای رنگینکمان دارد. لذا استفاده از آن بهعنوان مکمل غذایی در جیره پایه پیشنهاد میشود.
Hassanalizadeh Chari F, Akrami R, Ghelichi A, Ebrahimi P. Evaluating effect of Lavender (Lavandula officinalis) essence on biochemistry of blood serum and mucosal immunity indices of Oncorhynchus mykiss. JAD 2021; 15 (3) :47-60 URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-685-fa.html
حسنعلیزاده چاری فاطمه، اکرمی رضا، قلیچی افشین، ابراهیمی پونه. ارزیابی اثر اسانس اسطوخودوس (Lavandula officinalis) بر شاخصهای بیوشیمی سرم خون و ایمنی موکوسی ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss). نشریه توسعه آبزی پروری. 1400; 15 (3) :47-60