1- گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران ، hedayati@gau.ac.ir 3- مرکز تحقیقات ذخایر آبزیان آبهای داخلی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی، گرگان، ایران
چکیده: (707 مشاهده)
استفاده از مکملهای غذایی در بالا بردن ایمنی مصرفکنندگان آبزیان نقش اساسی دارد. از طرفی وجود نانوذرات بر وضعیت فیزیولوژیک ماهیان اثرگذار بوده و باعث کاهش عملکرد ایمنی ماهیان میشود. از اینرو، احتمالا استفاده از محرکهای ایمنی نظیر ملاس بسیار ضروری بهنظر میرسد. تحقیق حاضر جهت ارزیابی شاخصهای خونشناسی ماهی کپور معمولی (Cyprinuscarpio) تغذیه شده با ملاس در مواجهه با نانوذرات تیتانیوم صورت گرفت. بر این اساس تعداد250 قطعه بچهماهی کپور معمولی با میانگین وزنی 62/0±20 گرم در چهار تیمار شامل، جیره فاقد ملاس (تیمار 1)، جیره حاوی 5/0 درصد ملاس (تیمار 2)، جیره حاوی 1 درصد ملاس (تیمار3) و جیره حاوی 2 درصد ملاس (تیمار 4) تقسیم و به مدت 42 روز مورد تغذیه قرار گرفتند. در پایان دوره تغذیه به هرکدام از تیمارها 50 درصد غلظت کشنده نانو تیتانیومبهمدت چهارده روز اضافه شد. نمونهبرداری از خون جهت سنجش شاخصهای خونی در پایان دوره آزمایش انجام شد. طبق نتایج تحقیق حاضر با افزایش میزان ملاس درجیره غذایی تعداد گلبولهای سفید افزایش معنیداری یافت و همچنین در تیمارهای ملاس که در مواجهه با نانو تیتانیوم قرار داشتند، هم افزایش معنیدار را نشان داد همچنین تعداد گلبولهای قرمز، هماتوکریت و هموگلوبین در تیمارهای تغذیه شده با ملاس افزایش پیدا کرد و با افزایش غلظت ملاس در جیره این روند افزایشی بوده و با گروه شاهد اختلاف معنیدار داشت (05/0p<). نتیجهگیری کلی این پژوهش نشان داد که میزان مونوسیت خون در تیمارهای ترکیب نانو تیتانیوم و ملاس، کاهش یافت. یعنی ملاس در ترکیب با نانو تیتانیوم توانسته تغییرات ناخواسته را بهبود بخشد. همچنین، تعداد لنفوسیت خون در تیمارهای ترکیب نانو تیتانیوم و ملاس افزایش یافت؛ یعنی ملاس در ترکیب با نانو تیتانیوم توانسته اثر کاهشی نانو تیتانیوم را بهبود بخشد.
Sheikh veisi R, Hedayati A, Mazandarani M, Jafar A, Bagheri T. Dietary effect of molasses supplement on some hematological indices of common carp (Cyprinus carpio) exposed to titanium oxide nanoparticles. JAD 2024; 18 (1) :29-41 URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-675-fa.html
شیخ ویسی روح ا..، هدایتی سید علی اکب، مازندرانی محمد، جافر نوده علی، باقری طاهره. تأثیر مکمل غذایی ملاس بر برخی شاخصهای خونشناسی ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) در مواجهه با نانوذرات اکسید تیتانیوم. نشریه توسعه آبزی پروری. 1403; 18 (1) :29-41