1- گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران دانشگاه ارومیه، گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران ، s.meshkiniy@gmail.com 3- گروه شیلات و آبزیان، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
چکیده: (1259 مشاهده)
هدف این مطالعه تعیین سمیت حاد و مزمن حشرهکش دلتامترین و تأثیر آن بر فعالیت آنزیمهای استیلکولیناستراز مغز و کاتالاز سرم و بافتهای آبشش و کبد ماهی کاراس طلایی (Carassiusauratus)در حضور ویتامین C بود. در آزمایش سمیت حاد LC50دلتامترین با آزمون پروبیت (Probit test analysis) محاسبه شده و تأثیر غلظت مزمن آن بر ماهیان (g 5/0±١٠) در چهار تیمار: یک شاهد (فاقد سم و ویتامین)، دو (ppm 0158/0 دلتامترین)، سه (ppm 0158/0 دلتامترین + mg/Kg Food ۲۰۰ ویتامین C) و چهار (mg/Kg Food ۲۰۰ ویتامین C) بررسی شد. در پایان آزمایش برای مطالعات آنزیمی و آسیبشناسی بافتی، نمونههای خون و بافت آبشش و کبد ماهیان تهیه شد. نتایج نشان داد دلتامترین (تیمار دو) باعث کاهش فعالیت استیلکولیناستراز و کاتالاز در مقایسه با شاهد شد که این کاهش در مورد استیلکولیناستراز معنیدار بود (05/0>p). اما ویتامین C در تیمار سه بطور معنیداری (05/0>p) باعث افزایش فعالیت این آنزیم نسبت به تیمار دوم شد. دلتامترین (تیمار دو) موجب ایجاد نکروز، کوتاهی، اتصال و هیپرپلازی تیغههای ثانویه در بافت آبششها، و خونریزی، نکروز و ایجاد واکوئل چربی در بافت کبد گردید. شدت آسیبهای بافتی در تیمار سه (دلتامترین و ویتامین C)، کمتر از تیمار دوم (دلتامترین) بود. براساس نتایج، ویتامین C در جیره غذایی ماهی کاراس طلایی باعث بهبود شرایط آنزیمی سیستم آنتیاکسیدانی و کاهش آسیبهای بافتی ناشی از دلتامترین در آبشش و کبد ماهیان میشود.
Behtaripour M, Meshkini S, Tafi A A. The acute and chronic effects of Deltamethrin insecticide on brain acetylcholinesterase, blood catalase enzymes and histopathology of Carassius auratus in the presence of vitamin C. JAD 2022; 16 (2) :49-62 URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-669-fa.html
بهتری پور مریم، مشکینی سعید، طافی علی اکبر. اثرات حاد و مزمن حشرهکش دلتامترین بر فعالیت آنزیمهای استیلکولیناستراز مغز، کاتالاز خون و آسیبشناسیبافتی ماهی طلایی Carassius auratus در حضور ویتامین C. نشریه توسعه آبزی پروری. 1401; 16 (2) :49-62