1- گروه شیلات،دانشگاه ازاد اسلامی واحد لاهیجان دانشگاه آزاد اسلامی، 'v,i گروه شیلات و آبزی پروری،دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی،دانشگاه ازاد اسلامی واحد لاهیجان ، habib.vahabzadeh@gmail.com
چکیده: (1951 مشاهده)
بکارگیری مواد جاذب غذایی گیاهی افزون بر تحریک به گرفتن غذا موجب بهبود شاخصهای رشد و تحریک سیستم ایمنی و سرانجام منجر به کاهش مصرف آنتیبیوتیکها و تنشهای محیطی در پرورش ماهی میشود. در این پژوهش تأثیر عصاره های سیر،نعناع وپونه کوهی برشاخصهای رشد و شاخصهای ایمنی فیلماهی جوان پرورشیبررسی شد. تعداد 60 قطعه فیلماهی با میانگین وزن 25/360±2 گرم در 12 مخزن با حجم مفید 350 لیتر آب و با تراکم 5 قطعه در هر مخزن در مرکز تحقیقات علوم و فنون دریایی دکتر کیوان پرورش یافتند. آزمایشات به صورت 4تیمار با 3 تکرار برای هریک در نظر گرفته شد .طی شصت روز به میزان 2/1 درصد وزن بدن 4 بار در روز با غذای اکسترود حاوی 1/0 گرم در کیلوگرم عصاره پونه کوهی ، 1/0 گرم در کیلوگرم عصاره نعناع فلفلی و 5/0 گرم در کیلوگرم عصاره سیر تغذیه شدند. زیستسنجی هر 15 روز یکبار انجام شد و میانگین نرخ رشد، نرخ رشد ویژه، ضریب تبدیل غذایی، ضریب چاقی و شاخصهای ایمنی حاصل از نمونه گیری خون محاسبه و ارزیابی شد.ضریب تبدیل غذایی در تیمارهای پونه کوهی و نعناع فلفلی بطور معنیداری پایین بود (05/0P<). در حالیکه تیمار سیر دارای ضریب تبدیل بالایی بود (05/0P<). میانگین نرخ رشد ویژه (SGR)، نرخ رشد و ضریب چاقی در تیمار سیر نسبت به سایر تیمارها بطور معنیداری پایینتر بود (05/0P<). نتایج نشان داد که تعداد گلبولهای سفید، گلبولهای قرمز، هموگلوبین، درصد هماتوکریت، میانگین حجم متوسط گلبولی (MCV)، غلظت متوسط گلبول قرمز (MCH)، میانگین میزان (MCHC)، نوتروفیل، لنفوسیت، ائوزینوفیل، لیزوزیم، میزان IgM و میزان ALP سرم خون فیلماهی جوان در تمام تیمارهای اختلاف معنیداری نداشت(05/0P>). مقادیرآنزیم های کبدی ALT و AST بطور قابل توجهای در تیمارهای پونه کوهی و نعناع فلفلی کمتراز تیمار سیر بود (05/0P<). در مجموع استفاده از 1/0گرم در کیلوگرم عصاره پونه کوهی و نعناع فلفلی در جیره غذایی فیلماهی جوان باعث بهبود شاخصهای رشد گردیدولی استفاده از 5/0 گرم در کیلوگرم عصاره سیر باعث بهبود شاخصهای رشد نشد. همچنین هیچ یک از تیمارها موجب تقویت ایمنی غیراختصاصی (ایمنی سلولی یا همورال) نگردید. نتایج نشان داد که درتمام تیمارها طی دوره تحقیق، بازماندگی تفاوت معنی داری نداشته است.بنابراین در تغذیه فیل ماهی پرورشی الویت استفاده به ترتیب با پونه کوهی،نعنا فلفلی و سیر به عنوان افزودنی می باشد.
Nikbakhsh Bidarouni A, Vahabzadeh Roudsari H. Prioritization of Allium sativum, Mentha piperita and Oregano vulgare extracts on improving growth and immune indices of reared giant sturgeon (Huso huso). JAD 2020; 13 (4) :107-121 URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-629-fa.html
نیکبخش بیدرونی عباس، وهابزاده رودسری حبیب. الویت بندی عصاره های سیر ( Allium sativum)، نعناع فلفلی (Mentapiperita) و پونه کوهی (Oregano vulgare) در بهبود رشد و ایمنی فیل ماهی پرورشی (Huso huso). نشریه توسعه آبزی پروری. 1398; 13 (4) :107-121