1- گروه زیست شناسی، واحد یادگار امام خمینی (ره) شهرری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران گروه زیست شناسی، واحد یادگار امام خمینی (ره) شهرری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران، گروه زیست شناسی، واحد یادگار امام خمینی (ره) شهرری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده: (1404 مشاهده)
آلودگی به قارچ ساپرولگنیا در ماهیهای خوراکی و زینتی از مشکلات متداول استخرهای پرورش ماهی و آکواریومهاست و ضررهای اقتصادی به همراه دارد. عصارههای آبی، متانلی و هیدروالکلی از گیاهان طاووسی و بادرنجبویه به روش ماسراسیون و به کمک روتاری تهیه شد. چهار غلظت 20، 30، 40، 50 میلیگرم بر میلیلیتر از عصارهها به کار گرفته شد. قارچ از باله دمی ماهیهای آلوده، جداسازی و در محیط کشت سابورو دکستروز آگار کشت داده شد. برای تأثیر عصارهها از روش چاهک استفاده شد. از نرم افزارGraphPad Prism,و آزمونهای واریانس و توکی استفاده شد. در غلظت 50 میلیگرم بر میلیلیتر، عصاره آبی بادرنجبویه با میانگین هاله عدم رشد mm06/1 ± 8/20 بیشترین اثر مهارکنندگی رشد را داشته، در مرتبه بعدی عصاره هیدروالکلی بادرنجبویه با هاله عدم رشد mm 1/1±73/17 قرار داشت و عصاره متانلی طاووسی میانگین هاله عدم رشدmm 12/2± 4/15داشت. آنتی بیوتیک نیستاتین هیچ هاله عدم رشدی نداد، بنابراین به کارگیری عصارههای گیاهی میتواند جایگزین خوبی به جای آنتیبیوتیک و مالاشیت گرین باشد. به خصوص استفاده از عصاره آبی بادرنجبویه توصیه میشود چون بیشترین تأثیر را داشته و برای سلامتی ماهی و انسان مفید است.
Gagonani S, Taghavizad R. Aqueous, methanolic and hydroalcoholic extracts effects of Spartium junceum and Melissa officinalis on Saprolegnia sp. and comparison them with antibiotic. JAD 2021; 14 (4) :83-93 URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-614-fa.html
گگونانی ساناز، تقوی زاد راضیه. اثر عصارههای متانلی، آبی و هیدروالکلی طاووسی و بادرنجبویه بر قارچ آلوده کننده ماهیها (ساپرولگنیا) در مقایسه با اثر آنتی بیوتیک. نشریه توسعه آبزی پروری. 1399; 14 (4) :83-93