سعید یزدانی* ، حامد رفیعی ، محمدرضا رمضانی
دانشگاه تهران
پرورش ماهی در قفس‌ یکی از روش‌های پرورش ماهی است که با توجه به مزایای زیاد آن در بسیاری از کشورها از جمله ایران مورد توجه قرار گرفته است. هدف از انجام هر فعالیت اقتصادی کسب سود حداکثری است و مناسب‌ترین راهکار برای افزایش تولید و درآمد کشاورزان بکارگیری درست و مطلوب کلیه عوامل تولید است. هدف مطالعه حاضر ارزیابی بهره‌وری کل عوامل تولید و کارایی مزارع پرورش ماهی در قفس در استان مازندران است. داده­های مورد نیاز تحقیق از طریق مصاحبه و تکمیل پرسشنامه جمع­آوری شد. براساس نتایج، شاخص بهره­وری کل عوامل تولید برای چهار مزرعه از نه مزرعه مورد بررسی کوچکتر از واحد بوده و میانگین آن نیز برابر 998/0 بوده است. از طرفی مزارعی که بهره‌وری آن‌ها کمتر از یک بود به طور متوسط حدود 34 درصد با پتانسیل تولیدی‌شان فاصله داشتند. میانگین کارایی فنی، تخصیصی و اقتصادی نیز به ترتیب برابر 884/0، 725/0 و 645/0 بود. همچنین نتایج نشان داد که سه مزرعه دارای کارایی فنی یک هستند و تنها یک مزرعه کارایی تخصیصی و اقتصادی یک داشت. عدم کارایی مزارع در استفاده از نهاده‌ها به حدی بود که مشخص شد در صورت بکارگیری ترکیب عوامل تولید حداقل‌کننده هزینه‌های تولید و مدیریت صحیح، آن‌ها قادر خواهند بود که به طور متوسط با صرف 40 درصد هزینه کمتر به سطح فعلی محصول تولیدی خود دست یابند. با توجه به نوظهور بودن پرورش ماهی در قفس در ایران پیشنهاد می‌شود که با اعمال سیاست‌های تشویقی، مزارع موفق تجربیات خود را به دیگر مزارع به منظور بهبود بهره‌وری و کارایی منتقل کنند. این امر می‌تواند از طریق برگزاری دوره‌های آموزشی با بکارگیری مدرسین مجرب و قفس‌داران موفق عملی گردد.
واژه‌های کلیدی: تخصیص بهینه، آبزی‌پروری، قفس، دریای خزر، تحلیل پوششی داده‌ها، قزل‌آلای رنگین کمان
دریافت: 1397/7/8 | پذیرش: 1397/12/11 | انتشار: 1398/10/1

Yazdani S, Rafiee H, Ramezani M. Evaluation of Total Factor Productivity and Efficiency of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) Marine Cage Farms in the Mazandaran Province. JAD 2020; 13 (4) :123-134

یزدانی سعید، رفیعی حامد، رمضانی محمدرضا. ارزیابی بهره‌وری کل عوامل تولید و کارایی مزارع پرورش قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss) در قفس‌های دریایی واقع در استان مازندران. نشریه توسعه آبزی پروری. 1398; 13 (4) :123-134