در این تحقیق تاثیر اسپیرولینا(Spirulina platensis) بر فاکتورهای بیوشیمیایی، خونشناسی و پاسخهای ایمنی بچه ماهی آزاد دریای خزر(Salmo trutta caspious) بررسی گردید. پنج جیره آزمایشی با سطوح پروتئین (45%) و انرژی یکسان (MJ kg-1 20) طراحی و ساخته شدند. در این آزمایش ریزجلبک اسپیرولینا در سطوح صفر درصد (تیمار شاهد)، 2 درصد (2/13 گرم اسپیرولینا در هر کیلوگرم)، 4 درصد (4/26 گرم اسپیرولینا در هر کیلوگرم)، 6 درصد (6/39 گرم اسپیرولینا در هر کیلوگرم) و 8 درصد (8/52 گرم اسپیرولینا در هر کیلوگرم) جایگزین پودر ماهی جیره (89/65 درصد در جیره شاهد) گردید. 600 بچه ماهی آزاد با وزن متوسط 11 گرم در 15 مخزن پرورش ذخیره شدند. دوره غذادهی 10 هفته و روزانه 2 بار صورت می گرفت. در انتهای دوره شاخصهای بیوشیمیایی و خونشناسی شامل تعداد گلبولهای قرمز، گلبولهای سفید، اندیسهای گلبولی، درصد افتراقی گلبولهای سفید، هماتوکریت و همگلوبین و فاکتورهای بیولوژیک و ایمنی شامل پروتئین کل، آلبومین ، تری گلیسیرید، کلسترول، گلوکز، ایمنوگلوبولین ها، عامل کمپلمان، آنزیم لیزوزیم و رادیکال آزاد اکسیژن سنجیده شد. با افزایش میزان اسپیرولینای جیره، پارامترهای هماتولوژی بچه ماهیان آزاد دریای خزر از جمله تعداد گلبولهای قرمز، تعداد گلبولهای سفید، درصد هماتوکریت، میزان هموگلوبین، لنفوسیت، نوتروفیل و اندیس های خونی روند افزایشی داشته و بین تیمارها اختلاف معنی دار بوده است (05/0 p <). سطوح آنزیم لیزوزیم،کمپلمان های C3،C4، ACH50، رادیکال آزاد اکسیژن و ایمونو گلوبولین بطور معنی داری تحت تاثیر سطوح اسپیرولینای جیره قرار گرفتند (05/0 p <)، بطوریکه بیشترین میزان این پارامترها در تیمار 8 درصد و کمترین میزان در تیمار شاهد مشاهده شد. در مجموع می توان گفت سطح 8-6 درصد جایگزینی پودر ماهی با اسپیرولینا می تواند در افزایش توان ایمنی ماهی آزاد دریای خزر موثر باشد.
Meshkat Roohani A, fallahi kapoorchali M, abedian Kenari A, Sayad Borani M, Zoriezahra S J, Smailey A H. Effect of fish meal replacement with Spirulina Spirulina platensis on hematite-biochemical and immune response of Caspian brown trout (Salmo trutta caspius) juveniles. JAD 2020; 14 (2) :127-140 URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-568-fa.html
مشکوه روحانی آرزو، فلاحی کپورچالی مریم، عابدیان کناری عبدالمحمد، صیاد بورانی محمد، ذریه زهرا سید جلیل، اسماعیلی امیرحسین. اثر جایگزینی پودر ماهی با ریزجلبک اسپیرولینا (Spirulina platensis) در جیره برفاکتورهای ایمنی و خونی بچه ماهی نورس آزاد دریای خزر (Salmo trutta caspious). نشریه توسعه آبزی پروری. 1399; 14 (2) :127-140