1- گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، rajabi.h@srbiau.ac.ir 3- گروه شیلات، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران 4- گروه کشاورزی، دانشکده زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
چکیده: (1790 مشاهده)
دیاتومههای دریایی منابع مهمی از چربی و اسیدهای چرب هستند که برای آبزی پروری و جایگزینی منابع انرژی مورد توجه بوده و این میزان تحت شرایط محیطی قابل تغییر در پیکره جلبک میباشند. به منظور تأثیر محدودیت نیتروژن و شدت نورمحیط کشت بر ترکیب اسید چرب جلبک C.calcitrans، جلبکها در 4 تیمار نیتروژنی (25 ،50 ،70 و 100 درصد نیتروژن) و شدت نور (80، 160 و 240 میکرومول مترمربع در ثانیه) در ارلن مایر 1 لیتری مورد پرورش قرارگرفتند. نمونهبرداری جهت تعیین ترکیب اسیدهای چرب از طریق برداشت در ابتدای مرحله ثابت و با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگرافی صورت گرفت. نتایج نشان داد که مجموعاسیدهای چرب اشباع،14:0 C(اسید میریستیک)،16:0 C(اسید پالمیتیک) و اسیدهای چرب غیراشباع با یک پیوند دوگانه، 7-n1: 16C (اسید پالمیتولئیک)،9-n1: 16 C(اسید هگزادکنوئیک) و 9-n1: 18 C(اسید اولئیک) با افزایش غلظت نیتروژن محیط کشت کاهش معنیدار پیدا نمودند (05/0P≤). اسیدهای چرب غیراشباع با چند پیوند دوگانه و همینطور اسیدهای چربEPA وDHA با افزایش غلظت نیتروژن، افزایش پیدا نمودند.اسیدهای چرب اشباع،16:0C(اسیدپالمیتیک)،18:0C (اسید استئاریک) و اسیدهای چرب غیراشباع با یک پیوند دوگانه و 7- n1: 16C با افزایش شدت نور، افزایش معنیداری پیدا نمودند (05/0P≤). میزان اسیدهای چرب غیراشباع با چند پیوند دوگانه با افزایش شدت نور تغییر معنیداری را نشان ندادند، همچنین میزان اسیدهای چربDHA با افزایش شدت نور تغییرات معنیداری را نشان نداد اما میزانEPA افزایش معنیداری را در تیمار 240 میکرومول مترمربع در ثانیه نسبت به 2 شدت نور دیگر (80 و 160 میکرومول مترمربع در ثانیه) نشان داد.نتایج کلی نشان داد که اسیدهای چرب غیر اشباع با افزایش میزان نیتروژن محیط کشت افزایش پیدا نمود ولی با افزایش شدت نور این گروه از اسیدهای چرب افزایش پیدا ننمودند و بالعکس با افزایش غلظت نیتروژن اسیدهای چرب اشباع کاهش و با افزایش شدت نور اسیدهای چرب اشباع افزایش پیدا نمودند.
akbarnejad M, rajabi islami H, javaheri baboli M, shamsaie mehrgan M, filizadeh Y. Effect of Nitrogen deficiency and light intensity on the fatty acid composition of Chaetoceros calcitrans. JAD 2020; 13 (4) :1-12 URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-534-fa.html
اکبرنژاد مهسا، رجبی اسلامی هومن، جواهری بابلی مهران، شمسایی مهرجان مهدی، فیلی زاده یوسف. اثرات کمبود نیتروژن و شدت نور بر روی ترکیب اسید چرب جلبک Chaetoceros calcitrans. نشریه توسعه آبزی پروری. 1398; 13 (4) :1-12