سید حسین مرادیان* ، وحید تقی زاده ، همایون حسین زاده صحافی ، محمدرضا ایمانپور ، حامد کلنگی میاندره
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، دانشکده شیلات، گلستان، ایران
دمای آب یکی از مهمترین فاکتورهای محیطی تأثیر­گذار بر تخم گشایی و تکامل جنین و بازماندگی و رشد در دوران لاروی ماهیان است. در پژوهش حاضر، تخم چشم­زده ماهی قزل­آلای رنگین­کمان تا 30 روز بعد از شروع تغذیه در سه دمای 7، 11 و ºC 15 در 4 تکرار انکوباسیون و پرورش داده شد، تا تأثیرات بر تکامل، بازماندگی، رشد و برخی فاکتورهای فیزیولوژیک بررسی شود. سه گروه پنج­تایی از جنین­ها و لاروها در هفت مرحله جمع­آوری شد و نمونه­ها تا زمان استفاده در تانک ازت نگهداری شدند. مدت زمان تکامل در بین تیمارهای دمایی اختلاف معنی­داری را نشان داد. در مراحل مختلف اختلاف معنی­داری بین گروه­های آزمایشی از لحاظ میزان بازماندگی مشاهده شد (05/0>p)، که نشان­دهنده دماهای بهینه متفاوت در دوره­های مختلف تکاملی بود. در دوره چشم­زدگی تا تفریخ دمای ºC 11 و 7 ، در دوره تفریخ تا شروع تغذیه، دمای ºC 7 و در نهایت در دوره شروع تغذیه تا 30 روز بعد از شروع تغذیه لاروی دمای ºC 15 دمای بهینه بازماندگی بودند. وزن نهایی در ماهیان پرورش یافته در دمای ºC 15 به طور معنی­داری بیشتر از بقیه بود، به طوری­که میانگین وزن لاروها در انتهای دوره در دماهای 7، 11 و 15 به ترتیب حدود 57/342، 00/596 و 29/1116 میلی­گرم بود. نتایج تحلیل آماری آنوای دو­طرفه نشان می­دهند که هم دما و هم مرحله تکاملی بر میزان پروتئین کل و گلوبولین کل تأثیر عمده داشتند و اثر متقابل بین دما و مرحله تکاملی نیز معنی­دار بود. در مورد آلبومین و نسبت آلبومین به گلوبولین دما تاثیری بر میزان آلبومین ایجاد نکرد، ولی مراحل تکاملی بر میزان آلبومین تاثیر داشت. علاوه بر این تأثیرات متقابل میان دما و مرحله تکاملی معنی­دار بود. به طور کلی اگرچه بازماندگی در دمای ºC 15 در مراحل ابتدایی کمتر بود ولی بازماندگی بیشتر بعد از شنای فعال و رشد سریعتر می­تواند راهکاری مفید برای کاهش تلفات لاروی و در نتیجه مدیریت بهتر پرورش لاروی باشد.
واژه‌های کلیدی: دما، انکوباسیون، تکامل، بازماندگی، رشد، قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss).
دریافت: 1396/1/7 | پذیرش: 1396/2/11 | انتشار: 1398/6/1

Moradyan S H, Taghizadeh V, Hosseinzadeh sahafi H, Imanpoor M R, Kolangi Miandare H. Effects of different incubation temperature on development rate, growth, survival and some physiological parameters during embryonic and larval development in Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). JAD 2019; 13 (1) :121-139

مرادیان سید حسین، تقی زاده وحید، حسین زاده صحافی همایون، ایمانپور محمدرضا، کلنگی میاندره حامد. اثر دماهای مختلف انکوباسیون بر تکامل، رشد، بازماندگی و برخی شاخص‌های فیزیولوژیک طی دوره جنینی و لاروی ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان. نشریه توسعه آبزی پروری. 1398; 13 (1) :121-139

Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645