گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز ، mjkhodadadi@gmail.com
چکیده: (2814 مشاهده)
رشد جمعیت جهان موجب نیاز روزافزون به منابع غذایی متنوع و مختلف ازجمله آبزیان شده است. آبزیان امروزه در تأمین پروتئین، بهبود تغذیه و سلامت عمومی انسانها و توسعهی اقتصادی کشورها دارای نقش مؤثری میباشند. در این تحقیق اثر فصل تخمریزی بر ترکیب ماهی مید (Liza klunzingeri) و شاخص IA و IT در منطقه هندیجان موردبررسی قرار گرفت. جهت انجام این مطالعه 45 عدد ماهی مید (Liza klunzingeri) طی سه مرحله (رسیدگی جنسی، اوج رسیدگی جنسی و بعد از تخمریزی) در فاصله زمانی ماههای شهریور، آبان، آذر و دی سال 1391 با روش تور پیالهای (پورساین) دو قایقی جمعآوری شدند. تجزیهوتحلیل دادهها به کمک نرمافزار SPSS16 و آزمون مقایسه دانکن انجام شد که وجود یا عدم وجود اختلاف معنیدار در سطح 95 درصد تعیین گردید. نتایج نشان داد، میزان مجموع اسیدهای چرب اشباع (SfA) 51/43، 07/43، 31/13، مجموع اسیدهای چرب تک غیراشباع (MUFA) 78/28، 33/27، 58/17، مجموع اسیدهای چرب چند غیراشباع (PUFA) 98/22، 47/22، 48/36، اسید ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) 61/10، 22/10، 23/12 و اسید دکوزاپنتانوئیک (DHA) 53/0، 61/0، 33/1 به ترتیب در مراحل قبل از رسیدگی جنسی، اوج رسیدگی جنسی و بعد از تخمریزی بود. شاخص IT در طی سه مرحله کمتر از یک بوده اما شاخص IA تنها در مرحله بعد از تخمریزی کمتر از یک مشاهده شد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که بافت ماهیچه ماهی مید (Liza klunzingeri) در مرحله بعد از تخمریزی، دارای ارزش غذایی بالاتری میباشد.
Moradi A, Khodadadi M, Javahery Baboli M. Effect of spawning season on component of muscle fatty acids Liza kluzingeri in Hendijan region. JAD 2016; 10 (3) :83-92 URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-418-fa.html
مرادی آرش، خدادادی مژگان، جواهری بابلی مهران. اثر فصل تخم ریزی بر ترکیب اسبدهای چرب فیله ماهی مید (Liza klunzingeri) در منطقه هندیجان. نشریه توسعه آبزی پروری. 1395; 10 (3) :83-92