گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه صنعتی خاتمالانبیاء (ص) بهبهان ، mahdibanaee@yahoo.com
چکیده: (3504 مشاهده)
هدف از این مطالعه، ارزیابی پیشبالینی تأثیر تجویز عصاره آبی-الکلی پونه بر فاکتورهای بیوشیمیایی خون و شاخصهای رشد ماهی کپور معمولی است. در این آزمایش، 144 عدد ماهی کپور معمولی (با میانگین وزنی 75/10±85/87 گرم) به مدت 45 روز با غذای تجاری غنیشده با عصاره هیدرو الکلی پونه در غلظتهای 0/0 (کنترل)، 1/0، 5/0 و 1 درصد به ازای هر کیلوگرم غذا تغذیه شدند. پس از گذشت 15،30 و 45 روز از آغاز آزمایش، 9 ماهی از هر تیمار بهصورت تصادفی صید و از ساقهی دمی آنها خونگیری شد. تلفاتی در بین ماهیها در طی دوره آزمایش مشاهده نگردید. افزایش معنیداری در سطوح گلوکز، فعالیت آنزیم آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و آلکالینفسفاتاز (ALP) در ماهیهای تحت تیمار 5/0 و 1 درصد عصارهی پونه در روز 45 مشاهده شد (05/0p<). سطح آنزیم آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، لاکتات دهیدروژناز (LDH)، کلسترول خون و آلبومین در روزهای 30 و 45 آزمایش در خون ماهیهای تحت تیمار غلظتهای 1 درصد عصارهی پونه بهطور معنیداری افزایش یافت (05/0p<). همچنین افزایش معنیداری در سطح تریگلیسرید و کراتینین خون ماهیهای تحت تیمار غلظت 1 درصد عصارهی پونه در روز 30 آزمایش دیده شد. درحالیکه سطح گلبولین خون ماهیهای تحت تیمار غلظت 1 درصد عصارهی پونه در روز 45 از آزمایش بهطور معنیداری کاهش یافت (05/0p<)؛ اما فعالیت آنزیم کراتین فسفوکیناز (CPK) تنها در روز 15 آزمایش بهطور معنیداری در خون ماهیهای تحت تیمار غلظت 1/0 درصد عصارهی پونه افزایش یافت. تجویز 5/0 و 1 درصد از عصارهی پونه سبب کاهش نرخ رشد ویژه، وزن بهدستآمده و وزن نهایی در روز 30 و 45 آزمایش و افزایش معنیداری ضریب تبدیل غذایی گردید. درحالیکه بر اساس نتایج این تحقیق، تجویز عصارهی پونه تأثیری بر شاخص چاقی ماهیها نداشت. نتایج مطالعه پیشبالینی بررسی اثر عصاره پونه بر ماهی کپور معمولی حاکی از این است که تجویز پونه (در غلظتهای بیش از 5 گرم) میتواند با ایجاد سمیت سلولی بر فاکتورهای بیوشیمیایی خون و شاخصهای رشد ماهیها تأثیری منفی داشته باشد.
Banaee M, Nematdoost Hagi B, Shokat P. Effect of administration of Mint Extract (Mentha longifolia) on Blood Biochemical Parameters and growth performance in Common Carp (Cyprinus carpio). JAD 2016; 10 (3) :39-55 URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-409-fa.html