فاطمه مشیدی ، سهیل ایگدری** ، سمیرا ناظم رعایا
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج

این تحقیق با هدف بررسی تغییرات شکل بدن و روند توسعه ویژگی­های ریختی ماهی صبیتی (Sparidentex hasta) به­عنوان یک گونه با­ ارزش اقتصادی در مراحل اولیه تکوین از زمان تفریخ تا 35 روز پس از آن با استفاده از روش ریخت­سنجی هندسی به اجرا درآمد. برای این منظور تعداد 531 نمونه لارو در روزهای مختلف بعد از تفریخ نمونه‌برداری شد. برای استخراج داده­های شکل از نیمرخ چپ نمونه­ها تصاویر دوبعدی تهیه گردید. سپس تعداد 9 لندمارک هم‌ساخت تعریف و با استفاده از نرم‌افزار TpsDig2 برروی نمونه‌ها رقومی شدند. داده‌های لندمارک پس از روی­هم­گذاری براساس آنالیز پروکراست با استفاده از تحلیل Relative warp مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که روند تغییر شکل بدن ماهی صبیتی در مراحل اولیه تکوین به­ترتیب شامل افزایش طول و عرض سر، توسعه ناحیه دمی و افزایش عمق بدن بود. آنالیز خوشه­ای شکل بدن نمونه­ها براساس الگوریتم Ward برای گروه­بندی آن­ها از نظر سن و اندازه نشان داد که مراحل لاروی این گونه به پنج مرحله (1) لارو اولیه (Early larvae)، (2) لاروی (Larvae)، (3) پست لاروی (Post larvae)، (4) نوجوانی اولیه Younger juvenile و (5) نوجوانی Juvenile قابل تقسیم می باشد. همچنین تغییرات شکل بدن ماهی صبیتی در مراحل اولیه تکوین جهت رفع نیازهای زیستی این گونه براساس اولویت های حیاتی آن می­باشد.

واژه‌های کلیدی: صبیتی، سیم دریایی، ریخت‌شناسی، ریخت‌سنجی هندسی
متن کامل [PDF 2091 kb]   (2458 دریافت)
دریافت: 1395/2/9 | پذیرش: 1395/2/9 | انتشار: 1395/2/9

Moshayedi F, Eagderi* S, Nazemroaya S. Body shape changes and morphological development of Spare Sobaity (Sparidentex hasta) during early development. JAD 2016; 9 (4) :65-74