متین دهقان نواز ، مسعود ستاری** ، زهره رمضان پور
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا

در این مطالعه تأثیر سمیت نودولارین (NODLN)، از پنتاپپتاید هپاتوکسین­های حلقوی، روی آنزیم­های  پلاسما شامل آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) و لاکتات دهیدروژناز (LDH) مورد بررسی قرار گرفت. نودولارین سم تولید شده توسط سیانوباکتر Nodularia spumigena می­باشد که عمدتاً در آب­های شور و  لب­شور یافت می­شود. در این بررسی ماهی­های آزاد در زمانهای 12، 24، 48 و 96 ساعت در معرض این گونه جلبکی با غلظت پایین، 104× 1 سلول در هر میلی­لیتر نمونه (تیمار سبک) و غلظت بالا، 108× 1 سلول در هر میلی­لیتر نمونه (تیمار سنگین) قرارگرفتند. پس از آن به مدت 8 روز به آب عاری از جلبک منتقل شدند. طبق نتایج به دست آمده فعالیت آنزیم LDH اختلاف معنی­داری را در زمان­های مختلف در غلظت بالا و پایین نشان داد، که در غلظت بالادر زمان­های 12، 24 و 96 و در غلظت پایین در 12 ساعت اول مواجهه اختلاف معنی­داری با شاهد مشاهده شد. فعالیت آنزیم LDH اختلاف معنی­داری را بین دو غلظت در 12 ساعت اول نشان داد، که این میزان در تیمار سنگین بالاتر بود. آنزیم AST در تیمار سنگین اختلاف معنی­داری در زمان­های مختلف نمونه­برداری نشان داد اما نسبت به گروه شاهد معنی­دار نبود. در فاز بازگشت به حالت اولیه اختلاف معنی­داری در دو گروه مشاهده نشد. این مطالعه  نشان داد که با توجه به اختلاف معنی­دار فعالیت آنزیم LDH نسبت به AST، آنزیم لاکتات دهیدروژناز، شاخص بیوشیمیایی مناسب­تری برای بررسی تأثیر ناشی از مواجهه با جلبک N. spumigena در این گونه ماهی می­باشد.

واژه‌های کلیدی: Nodularia spumigena، نودولارین، AST، LDH، ماهی آزاد دریای خزر
دریافت: 1395/2/7 | پذیرش: 1395/2/7 | انتشار: 1395/2/7

Dehghannavaz M, Sattari* M, Ramezanpour Z. Aspartate aminotransferase and lactate dehydrogenase changes affected by toxic algae Nodularia spumigena in Caspian Sea Salmon (Salmo trutta caspius). JAD 2016; 9 (4) :21-30

دهقان نواز متین، ستاری* مسعود، رمضان پور زهره. تغییرات آسپارتات آمینوترانسفراز و لاکتات دهیدروژناز تحت تأثیر سمیت جلبک Nodularia spumigena در ماهی آزاد دریای خزر (Salmo trutta caspius). نشریه توسعه آبزی پروری. 1394; 9 (4) :21-30