گروه شیلات، واحد آزادشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، آزادشهر، ایران، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آزادشهر ، akrami.aqua@gmail.com 2- دانشگاه آزاد اسلامی واحد آزادشهر
چکیده: (3561 مشاهده)
هدف این پژوهش ارزیابی تجویز خوراکی پودر پیاز در جیره بر برخی پارامترهای ایمنی و بیوشیمی سرم خون ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)بود. بچهماهیان کپور با وزن متوسط 9/1±18 گرم با جیره حاوی پودر پیاز در سطوح مختلف صفر (شاهد)، 5/0، 1 و 2 درصد به مدت 8 هفته تغذیه شدند. در انتهای دوره آزمایش از ماهیان به ظاهر سالم خونگیری شد و شاخصهای بیوشیمی نظیر پروتئین تام، آلبومین، کلسترول، تریگلیسرید و گلوکز و فعالیت آنزیمهای متابولیک مشتمل بر آنزیم آلانینآمینوترانسفراز (ALT)، فسفاتاز قلیایی (ALP) و لاکتاتدهیدروژناز (LDH) و شاخصهای ایمنی شامل فعالیت لیزوزیم، فعالیت مسیر جانبی کمپلمان (ACH50) و ایمنوگلبولین (Ig) سرم خون مورد سنجش قرار گرفتند. نتایج حاکی از افزایش معنی دار پروتئین تام سرم در تیمار 5/0درصد پودر پیاز بود (05/0>P). ولی در سایر شاخصهای بیوشیمی تفاوت معنیداری بدست نیامد (05/0<P). کاهش معنیداری در فعالیت آنزیمهای ALT و ALP در ماهیان تغذیه شده با سطح 5/0درصد پودر پیاز در جیره مشاهده گردید. افزایش معنیداری در فعالیت لیزوزیم سرم در تیمار 5/0درصد پودر پیاز بدست آمد (05/0>P) ولی در فعالیت مسیر جانبی کمپلمان و ایمنوگلبولین تفاوت معنیداری بین تیمارها مشاهده نشد (05/0<P). نتایج این مطالعه نشان داد افزودن 5/0درصد پودر پیاز به جیره غذایی ماهی کپور معمولی اثر مثبتی بر بهبود شاخصهای بیوشیمی، آنزیم های متابولیک و ایمنی دارد.