موانع و محدودیت‌های توسعه پرورش ماهیان گرمابی در شهرستان رشت
بهمن محمدی تبار ، محمدصادق اللهیاری* ، شهرام بهمنش
گروه مدیریت کشاورزی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، صندوق پستی: 3516-41335
این تحقیق با هدف شناسایی موانع و محدودیت­های توسعه پرورش ماهیان گرمابی شهرستان رشت در سال 1394 اجرا گردید. تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق شامل1022 نفر از آبزی پروران ماهیان گرمابی منطقه رشت و سنگر بودند. حجم نمونه با استفاده از جدول حداقل حجم نمونه بارتلت و همکاران تعیین شد (175n=) که با استفاده از روش نمونه­گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده­ها، پرسشنامه بود که برای تعیین روایی آن از نظرات متخصصان و محققان علوم شیلاتی استفاده گردید. برای به دست آوردن پایایی ابزار تحقیق، 20 پرسشنامه در خارج از نمونه آماری تحقیق تکمیل و مقدار ضریب آلفای کرونباخ 86/0 به دست آمد. مشکلات در قالب چهار حیطه اقتصادی، اجتماعی، مدیریتی و آموزشی- ترویجی دسته­بندی گردید. مهم­ترین مشکلات اقتصادی پیش­روی پرورش ماهیان گرمابی بالابودن سود تسهیلات بانکی، گرانی نهاده­های تولید ماهی (غذا، کود، سموم شیمیایی، بچه ماهی، سوخت، انرژی و غیره) و بالابودن آب بهاء بود که به ترتیب در رتبه اول تا سوم قرار گرفتند. مهم­ترین مشکلات اجتماعی، پایین بودن مصرف سرانه ماهیان پرورشی و ضعف عملکرد اتحادیه پرورش دهندگان ماهیان گرمابی بودند. مهم­ترین مشکلات مدیریتی و سیاست­گذاری، نبود امکانات صادرات ماهیان پرورشی، عدم ارتباط بین مرکزتحقیقات و پرورش دهندگان ماهی و پایین بودن میزان تولید در واحد سطح به ترتیب رتبه اول تا سوم را به خود اختصاص دادند. مهم­ترین مشکلات فنی، آموزشی و ترویجی، ناکافی بودن دوره­های آموزشی، عدم دسترسی پرورش­دهندگان ماهی به اینترنت و مجلات علمی دنیا و پایین بودن سطح سواد پرورش دهندگان ماهی بودند. بازنگری سیاست­های حمایتی و رفع موانع تولید و برگزاری دوره­های آموزشی کاربردی برای ارتقاء سطح مهارت­های فنی پرورش­دهندگان و اعطای وام­های کم­بهره، حل مشکلات مربوط به گرانی نهاده­ها، تأمین آب به موقع و ترویج فرهنگ مصرف ماهی و ایجاد زیرساخت­های لازم برای فرآوری و نگهداری ماهیان پرورشی از پیشنهادات این مطالعه کاربردی بوده است.
واژه‌های کلیدی: پرورش ماهیان گرم آبی، شهرستان رشت، موانع اقتصادی، موانع مدیریتی
دریافت: 1395/1/19 | پذیرش: 1395/4/22 | انتشار: 1398/6/1

Mohammaditabar B, Allahyari M S, Behmanesh S. Barriers of Carp Farming Development in Rasht County. JAD 2019; 13 (2) :107-124

محمدی تبار بهمن، اللهیاری محمدصادق، بهمنش شهرام. موانع و محدودیت‌های توسعه پرورش ماهیان گرمابی در شهرستان رشت. نشریه توسعه آبزی پروری. 1398; 13 (2) :107-124