گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی دانشگاه فردوسی مشهد ، مشهد ، baghishani@um.ac.ir
چکیده: (2751 مشاهده)
ترکیبات آنتیاکسیدانی جیرهی غذایی نقش مهمی در حفاظت از آسیب اکسیداتیو ایفا میکنند و همچنین به سلامت ماهی و کیفیت گوشت آن کمک میکنند. هدف از این مطالعه بررسی اثر بتاکاروتن جیرهی غذایی بر برخی بیومارکرهای وضعیت اکسیداتیو در بافتهای مختلف ماهی کپور معمولی میباشد. تعداد 70 ماهی کپور (10 ± 60گرم) تهیه و بعد از ضدعفونی بهطور تصادفی به 2 گروه 35 تایی تقسیم شد. گروه 1 بهعنوان شاهد جیرهی پایه را دریافت کرد. در غذای گروه 2، بتاکاروتن به میزان 100 میلیگرم در هر کیلوگرم جیره طی مدت 6 هفته افزوده شد. بر اساس نتایج بهدستآمده، بتاکاروتن بهطور معنیداری (05/0>P) باعث کاهش مالون دی الدهید (MDA) در بافتهای عضله و کبد در مقایسه با گروه کنترل گردید ولی تأثیر معنیداری بر میزان MDAدر بافتهای آبشش و کلیه نداشت. علاوه بر این بتاکاروتن باعث کاهش معنیدار میزان گروههای کربونیل پروتئینها در بافتهای کبد، عضله و آبشش گردید. میزان قدرت آنتی اکسیدانت/قدرت احیای آهن (FRAP) در بافتهای مورد آزمایش افزایش غیرمعنیدار داشت. مطالعهی حاضر نشان میدهد بتاکاروتن به عنوان یک آنتیاکسیدانت طبیعی تا حدودی در بهبود وضعیت اکسیداتیو از طریق کاهش اکسیداسیون لیپیدها و پروتئینها در برخی از بافتهای ماهی کپور تاثیرگذار بوده است و کاربرد آن بهعنوان مکمل غذایی در جیرهی ماهیان پرورشی میتواند در جهت بهبود وضعیت سلامت و نیز از جهت حفظ کیفیت محصولات مدنظر قرار گیرد.
Mohebbi Moghaddam M, Baghshani H, Shahsavani D. Effect of dietary β-carotene supplementation on some oxidative status biomarkers in common carp (Cyprinus Carpio) tissues. JAD 2017; 10 (4) :103-111 URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-273-fa.html
محبی مقدم منصوره، باغشنی حسن، شاهسونی داور. تأثیر مکملغذایی بتاکاروتن بر برخی بیومارکرهای وضعیتاکسیداتیو در بافتهای ماهیکپورمعمولی (Cyprinus carpio). نشریه توسعه آبزی پروری. 1395; 10 (4) :103-111