گروه شیلات، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرعباس ، amirbahri52@yahoo.com
چکیده: (3084 مشاهده)
این آزمایش به منظور بررسی تأثیر آرتمیا فرانسیسکانا(Artemia fransiscana) غنی شده با روغن کبد ماهی کاد و ویتامین E بر روی میزان رشد، بازماندگی و مقاومت لاروهای ماهی مرکب ببری در برابر تنش دمایی و شوری در ایستگاه نرمتنان خلیج فارس بندرلنگه در آذر ماه 1393 انجام گردید. لاروهای ماهی مرکب ببری 25 روز پس از تخمگشایی با میانگین طول 15/0 ± 97/15 میلی متر و میانگین وزن 03/0±53/3 گرم در 5 تیمار، همراه با سه تکرار با تراکم 20 لارو به مخازن پرورش 20 لیتری با میانگین دمای آب ˚C 19/0 ± 95/26، شوریppt 18/0 ± 56/37 و pH 2/0 ± 65/7 منتقل شدند. تیمارهای آزمایشی شامل آرتمیا غنی شده با روغن کبد ماهی کاد حاوی 5، 10 و 15 درصد ویتامین E ( بهترتیب گروههای E1 ، E2 وE3)، روغن کبد ماهی کاد بدون ویتامین (گروه HUFA) و آرتمیا غنی نشده (گروه شاهد) بود. تعداد 10 عدد آرتمیای بالغ در لیتر در روز جهت غذادهی لاروها استفاده شد. در پایان دوره آزمایش به منظور ارزیابی مقاومت در برابر استرس، سه گروه از لاروها در برابر تنشهای شوری ppt 5، 15 و 25 و تنش دمایی 10، 25 و 35 درجه سانتیگراد، به مدت یک ساعت قرار داده شدند و میزان مرگ و میر ناشی از استرس ثبت شدند. بررسی شاخصهای رشد و بازماندگی در پایان دوره آزمایش نشان داد تغذیه لارو ماهی مرکب با آرتمیای غنی شده با ویتامین E باعث افزایش رشد و بازماندگی گردید ولی تفاوت معنیداری با تیمار شاهد نشان نداد (05/0<P) در صورتیکه تیمار تغذیه شده با آرتمیای غنی شده با امولسیون روغن کبد ماهی کاد (گروه HUFA) در همه فاکتورهای رشد و همچنین درصد بازماندگی بیشترین میزان را نشان داد و با دیگر تیمارهای آزمایشی تفاوت معنیدار به لحاظ آماری داشت (05/0>P). نتایج میزان بازماندگی پس از اعمال تنشهای شوری و دمایی نیز نشان داد که اگرچه بین تیمارهای آزمایشی اختلاف معنیداری وجود نداشت (05/0<P) ولی تیمار تغذیه شده با آرتمیای غنی شده با روغن کبد کاد بدون ویتامین E بقاء بالاتری را نشان دادند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان دهنده آن است که غنی سازی آرتمیا با روغن کبد کاد به عنوان منبع اسیدهای چرب غیراشباع میتواند موجب افزایش رشد و بازماندگی لارو ماهی مرکب ببری شود که از نظر اقتصادی، گونه حائز اهمیتی میباشد، ولی ویتامین E تأثیر معنیداری روی رشد و بازماندگی و مقاومت در برابر استرس ندارد.
Zahedi M, Bahri A, Yahyavi M, Mohamadi zadeh F, Yasemi M. Effect of Enriching Artemia franciscana with Unsaturated Fatty Acid and Vitamin E on Growth, Survival and Resistance to Temperature and Salinity Stress of Sepia pharaonis Larvae. JAD 2017; 10 (4) :51-61 URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-257-fa.html
زاهدی محمدرضا، بحری امیرهوشنگ، یحیوی مازیار، محمدی زاده فلورا، یاسمی مهران. اثر غنی سازی آرتمیای فرانسیسکانا با اسیدهای چرب بلند زنجیره و ویتامین E بر میزان رشد، بازماندگی و مقاومت در برابر استرسهای دما و شوری در لارو ماهی مرکب ببری (Sepia pharaonis). نشریه توسعه آبزی پروری. 1395; 10 (4) :51-61