گروه شیلات، دانشکده محیطزیست و منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی خاتمالانبیاء (ص) بهبهان
چکیده: (2912 مشاهده)
با توجه بهضرورت جایگزین نمودن داروهای شیمیایی با داروهای با منشأ طبیعی، استفاده از گیاهان دارویی در صنعت آبزیپروری مورد توجه قرار گرفته است. اما با توجه به ناشناخته بودن اثرات زیستی داروهای گیاهی بر آبزیان، انجام آزمایشهای ارزیابی پیشبالینی بر گونههای مختلف آبزیان ضروری به نظر میرسد. بنابراین، این مطالعه با هدف ارزیابی اثر پیشبالینی عصاره گل ختمی (Althaea officinalis) بر سلولهای خونی و برخی از فاکتورهای بیوشیمیایی کبد ماهی کپور انجام پذیرفت. 150 عدد ماهی کپور (40/4±65/37 گرم) با جیره غذایی حاوی 0/0 (کنترل)، 25/0 ، 5/0 و 1 درصد عصاره گل ختمی به مدت 60 روز تغذیه شدند. در روز 30 و 60 آزمایش، سلولها و شاخصهای خونی و همچنین آنزیمهای کبدی اندازهگیری گردید. اختلاف معنیداری در تعداد گلبولهای قرمز و سفید، مقدار هموگلوبین، MCV، MCH، MCHC، تعداد نوتروفیلها، بازوفیلها و ائوزینوفیلها در طی 60 روز تغذیه ماهیها با غلظتهای مختلف عصاره گل ختمی مشاهده نگردید (05/0P>). تجویز 5/0 و 1 درصد عصاره گل ختمی به ترتیب موجب افزایش معنیدار لنفوسیتها و کاهش معنیداری در منوسیتها در روز 30 و 60 در مقایسه با گروه کنترل آزمایش شد (05/0 P<). اگرچه تجویز 25/0 و 5/0 درصد عصاره گل ختمی تأثیر منفی بر سطح آنزیمهای کبدی نداشت؛ اما افزایش معنیدار سطح آنزیم AST، ALT، ALP و LDH کبدی در ماهیهایی تحت تیمار 1 درصد عصاره، ممکن است نشاندهنده ایجاد سمیت سلولی باشد. لذا، بر اساس نتایج این بررسی، سلامت دارویی عصاره گل ختمی (در غلظتهای 25/0 و 5/0 درصد) برای ماهی کپور در مرحله پیشبالینی مورد تائید است.
Fallahpour F, Banaee M, Javadzade N. Effects of Administration of Marshmallow Extract (Althaeaofficinalis L.) on Blood Cells and Some Liver Enzyme Activities in Common Carp (Cyprinuscarpio L.). JAD 2017; 11 (1) :105-117 URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-139-fa.html
فلاح پور فهیمه، بنایی مهدی، جواد زاده نرگس. اثرات تجویز خوراکی عصاره گل ختمی (Althaea officinalis.) بر سلولهای خونی و برخی آنزیمهای کبدی ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio). نشریه توسعه آبزی پروری. 1396; 11 (1) :105-117