شناسایی و مقایسه فراوانی عوامل قارچی جدا شده از تخم ماهیان سفید (Rutilus frisii kutum) استان مازندران
|
مریم قیاسی*، حجت اله شکری، محمد بینایی، سید محمد وحید فارابی، علی اصغر سعیدی |
|
|
چکیده: (4071 مشاهده) |
عفونتهای قارچی در هچری ماهیان به عنوان یک بیماری مهم به خوبی شناخته شده است. هدف از این بررسی شناسایی عوامل قارچی مسبب بروز تلفات در هچری ماهیان سفید استان مازندران و نیز تاثیر برخی از فاکتورهای فیزیکوشیمیایی آب بر فراوانی آنها بود. طی فصول تکثیر سالهای 1385 تا 1387 از تخمهای آلوده به هایف قارچی و نیز آب هچری این ماهیان نمونهبرداری به عمل آمد. نمونه-برداری در هر فصل تکثیر در سه مرحله انجام و در نهایت 1350 عدد تخم قارچ زده و 45 نمونه آب در هر فصل تکثیر (در مجموع 4050 عدد تخم و 135 نمونه آب) مورد بررسی قرار گرفت. تخمها در محیطهای YGC آگار و SD آگار کشت داده شده و در دمای منطبق با دمای هچری گرمخانه گذاری شدند. فاکتورهای فیزیکوشیمیایی مورد بررسی آب نیز شامل اکسیژن محلول، دما، pH، نیترات، نیتریت و یون آمونیوم بودند. نتایج نشان داد تنها قارچ آبزی آلوده کننده تخم ماهی سفید طی سه سال بررسی فقط از جنس ساپرولگنیا بوده است. همچنین مهمترین نمونههای قارچهای ساپروفیت جداسازی شده به ترتیب فراوانی مربوط به جنسهای فوزاریوم، پنی سلیوم، آسپرژیلوس، موکور، پسیلومایسس و آلترناریا بودهاند. همچنین بیشترین درصد فراوانی جنس ساپرولگنیا در سال 1386 و کمترین آن در سال 1387 بوده است. این در حالی است که درصد فراوانی قارچهای ساپروفیت کاملاً عکس این نتیجه بود. در بررسی نتایج فاکتورهای فیزیکوشیمیایی آب نیز تفاوت معنی داری (05/0P<) بین دما، اکسیژن محلول، نیترات، نیتریت، یون آمونیوم و pH سال 86 و دو سال دیگر مشاهده شد. بر اساس نتایج به دست آمده به نظر میرسد که فراوانی قارچهای آبزی و ساپروفیتها میتواند ارتباط مستقیمی با فاکتورهای فیزیکوشیمیایی آب داشته باشد. |
|
واژههای کلیدی: استان مازندران، ماهی سفید، تخم، قارچ. |
|
متن کامل [PDF 614 kb]
(1626 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1394/1/22 | پذیرش: 1394/1/22 | انتشار: 1394/1/22
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|