:: دوره 17، شماره 1 - ( 3-1402 ) ::
جلد 17 شماره 1 صفحات 14-1 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر افزودن عصاره میوه گیاه آقطی (Sambucus ebulus) بر عملکرد رشد، فعالیت آنتی‌اکسیدانی سرم و ارزیابی ژن‌های مرتبط با ایمنی در ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)
حسین تقیان ، محمد سوداگر* ، سیامک یوسفی ، حامد پاکنژاد ، علی حاجیبگلو
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده:   (655 مشاهده)
      هدف از مطالعه حاضر، تعیین اثر سطوح مختلف عصاره میوه گیاه آقطی بر عملکرد رشد، فعالیت آنتی­اکسیدانی سرم و ژن­های مرتبط با ایمنی در ماهی کپور معمولی بود. تعداد 120 قطعه ماهی کپور معمولی با میانگین وزنی 08/1± 7 گرم به صورت مجزا با سه سطح عصاره میوه گیاه آقطی در رژیم غذایی شامل: 1/0، 2/0 و 3/0 درصدعصاره به ازای جیره وگروه شاهد به مدت 60 روز تغذیه شدند. در پایان دوره آزمایش، شاخص­های رشد، آنتی­اکسیدانی و بیان ژن­های دخیل در ایمنی مورد بررسی قرارگرفتند. نتایج نشان داد که سطوح مختلف عصاره میوه گیاه آقطی تاثیر معنی­داری بر عملکرد رشد در مقایسه با گروه شاهد نداشت. شاخص­های آنتی­اکسیدانی تیمار تغذیه‌شده با سطح 3/0 درصد سبب کاهش معنی­دار شاخص­های آنتی­اکسیدانی در مقایسه با سایر تیمارها و گروه شاهد گردید. علاوه­بر این، ارزیابی نتایج حاصل از بررسی بیان نسبی ژن­های Lyz و TNF-α در ماهی کپور معمولی نشان داد که سطوح مختلف عصاره میوه گیاه آقطی باعث افزایش معنی­دار بیان این ژن­ها در مقایسه با گروه شاهد شد. به­طور کلی نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که به‌کارگیری 3/0 درصد عصاره میوه گیاه آقطی توانست به­عنوان یک مکمل غذایی جهت بهبود شاخص­های ایمنی و آنتی­اکسیدانی کپور معمولی گردد. بنابراین، افزودن 3/0 درصد عصاره میوه گیاه آقطی به جیره ماهی کپور معمولی توصیه می­گردد.
واژه‌های کلیدی: عصاره میوه آقطی، کپورمعمولی، رشد، ایمنی، آنتی اکسیدان.
متن کامل [PDF 439 kb]   (434 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/1/17 | پذیرش: 1401/2/25 | انتشار: 1402/3/10



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 17، شماره 1 - ( 3-1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها