هدف از مطالعه حاضر، تعیین اثر سطوح مختلف عصاره میوه گیاه آقطی بر عملکردرشد، فعالیت آنتیاکسیدانی سرم و ژنهای مرتبط با ایمنی در ماهی کپور معمولیبود. تعداد 120 قطعه ماهی کپور معمولی با میانگین وزنی 08/1± 7 گرم به صورت مجزا با سه سطح عصاره میوه گیاه آقطی در رژیم غذایی شامل: 1/0، 2/0 و 3/0 درصدعصاره به ازای جیره وگروه شاهد به مدت 60 روز تغذیه شدند. در پایان دوره آزمایش، شاخصهای رشد، آنتیاکسیدانی و بیان ژنهای دخیل در ایمنی مورد بررسی قرارگرفتند.نتایج نشان داد که سطوح مختلف عصاره میوهگیاه آقطی تاثیر معنیداری بر عملکرد رشد در مقایسه با گروه شاهد نداشت. شاخصهای آنتیاکسیدانی تیمار تغذیهشده با سطح 3/0 درصد سبب کاهش معنیدار شاخصهای آنتیاکسیدانی در مقایسه با سایر تیمارها و گروه شاهد گردید. علاوهبر این، ارزیابی نتایج حاصل از بررسی بیان نسبی ژنهای Lyzو TNF-αدر ماهی کپور معمولی نشان داد که سطوح مختلف عصاره میوه گیاه آقطی باعث افزایش معنیدار بیان این ژنها در مقایسه با گروه شاهد شد.بهطور کلی نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که بهکارگیری 3/0 درصد عصاره میوه گیاه آقطی توانست بهعنوان یک مکمل غذایی جهت بهبود شاخصهای ایمنی و آنتیاکسیدانی کپور معمولی گردد. بنابراین، افزودن 3/0 درصد عصاره میوه گیاه آقطی به جیره ماهی کپور معمولی توصیه میگردد.
Taghiyan H, Sudagar M, Yousefi S, Paknejad H, Hajibeglou A. Effect of dietaryof Magnolia (Sambucus ebulus L) fruit extract on growth performance, serum antioxidant activities and evaluation of immunity-related genes (TNF-α and LYZ) in common carp (Cyprinus carpio). JAD 2023; 17 (1) :1-14 URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-795-fa.html
تقیان حسین، سوداگر محمد، یوسفی سیامک، پاکنژاد حامد، حاجیبگلو علی. اثر افزودن عصاره میوه گیاه آقطی (Sambucus ebulus) بر عملکرد رشد، فعالیت آنتیاکسیدانی سرم و ارزیابی ژنهای مرتبط با ایمنی در ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio). نشریه توسعه آبزی پروری. 1402; 17 (1) :1-14