:: دوره 17، شماره 1 - ( 3-1402 ) ::
جلد 17 شماره 1 صفحات 107-95 برگشت به فهرست نسخه ها
استفاده از پساب لبنی در پرورش ریز جلبک اسپیرولینا پلاتنسیس(Spirulina platensis)
هانیه السادات میرامینی* ، سید عباس حسینی ، رسول قربانی ، فرزانه نوری ، حسن رضائی
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده:   (554 مشاهده)
      یکی از الزامات اصلی در تصفیه پساب، نیاز به حذف مواد مغذی مخصوصاً نیتروژن و فسفر می‌باشد که می‌تواند در صورت تخلیه در منابع آبی منجر به یوتریفیکاسیون این منابع شود. بسیاری از محققان پساب را به‌عنوان منبع مواد مغذی جهت کشت ریز جلبک‌ها دانسته، که منجر به کاهش آلودگی پساب تا سرحد استاندارد تخلیه می‌گردد. در این بررسی، کاربرد پساب لبنی درکشت ریز جلبک Spirulina platensis باهدف تصفیه و حذف مواد مغذی و هم‌چنین میزان زیتوده تولیدی موردمطالعه قرار گرفت و به‌این‌ترتیب، دو غلظت از ریز جلبک S. platensis (05/0 و 1/0 گرم بر لیتر) در سه رقت از (25، 50، 75 درصد) پساب لبنی کشت داده شد. نتایج نشان داد که هر دو فاکتور غلظت‌های متفاوت ریز جلبک و رقت‌های مختلف پساب نقش مؤثری در جذب مواد مغذی و تولید زیتوده ریز جلبک داشته‌اند. بالاترین درصد حذف نیترات، فسفات، آمونیاک (03/98، 14/74، 44/97 درصد) و هم‌چنین حداکثر میزان زیتوده (01/0±920/0 گرم بر لیتر) مربوط به رقت 25درصد پساب و غلظت ثانویه‌ی ریز جلبک بود. درواقع، غلظت ثانویه‌ی ریز جلبک (1/0 گرم بر لیتر) نسبت به غلظت اولیه (05/0گرم بر لیتر) عملکرد بهتری ارائه داده و موفق به حذف مقادیر بیش‌تری از مواد مغذی شد. به‌این‌ترتیب، پساب لبنی محیط کشت مناسبی جهت رشد ریز جلبک S. platensis بوده و با کاهش درصد رقیق‌سازی از 75% به 25% و افزایش میزان مواد مغذی در دسترس، میزان زیتوده حاصل افزایش می‌یابد.
واژه‌های کلیدی: پساب، صنایع لبنی، Spirulina platensis، تصفیه
متن کامل [PDF 524 kb]   (296 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1399/1/31 | پذیرش: 1399/5/4 | انتشار: 1402/3/10



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 17، شماره 1 - ( 3-1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها