استفاده از پساب لبنی در پرورش ریز جلبک اسپیرولینا پلاتنسیس(Spirulina platensis)
|
هانیه السادات میرامینی* ، سید عباس حسینی2 ، رسول قربانی2 ، فرزانه نوری3 ، حسن رضائی4  |
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گروه تولید و بهرهبرداری آبزیان، دانشکده شیلات و محیطزیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران 2- گروه تولید و بهرهبرداری آبزیان، دانشکده شیلات و محیطزیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران 3- پژوهشکده آرتمیا و آبزیپروری ارومیه، گروه بیولوژی و تکثیر و پرورش، دانشکده شیلات، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران 4- گروه محیطزیست، دانشکده شیلات و محیطزیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران |
|
چکیده: (1126 مشاهده) |
یکی از الزامات اصلی در تصفیه پساب، نیاز به حذف مواد مغذی مخصوصاً نیتروژن و فسفر میباشد که میتواند در صورت تخلیه در منابع آبی منجر به یوتریفیکاسیون این منابع شود. بسیاری از محققان پساب را بهعنوان منبع مواد مغذی جهت کشت ریز جلبکها دانسته، که منجر به کاهش آلودگی پساب تا سرحد استاندارد تخلیه میگردد. در این بررسی، کاربرد پساب لبنی درکشت ریز جلبک Spirulina platensis باهدف تصفیه و حذف مواد مغذی و همچنین میزان زیتوده تولیدی موردمطالعه قرار گرفت و بهاینترتیب، دو غلظت از ریز جلبک S. platensis (05/0 و 1/0 گرم بر لیتر) در سه رقت از (25، 50، 75 درصد) پساب لبنی کشت داده شد. نتایج نشان داد که هر دو فاکتور غلظتهای متفاوت ریز جلبک و رقتهای مختلف پساب نقش مؤثری در جذب مواد مغذی و تولید زیتوده ریز جلبک داشتهاند. بالاترین درصد حذف نیترات، فسفات، آمونیاک (03/98، 14/74، 44/97 درصد) و همچنین حداکثر میزان زیتوده (01/0±920/0 گرم بر لیتر) مربوط به رقت 25درصد پساب و غلظت ثانویهی ریز جلبک بود. درواقع، غلظت ثانویهی ریز جلبک (1/0 گرم بر لیتر) نسبت به غلظت اولیه (05/0گرم بر لیتر) عملکرد بهتری ارائه داده و موفق به حذف مقادیر بیشتری از مواد مغذی شد. بهاینترتیب، پساب لبنی محیط کشت مناسبی جهت رشد ریز جلبک S. platensis بوده و با کاهش درصد رقیقسازی از 75% به 25% و افزایش میزان مواد مغذی در دسترس، میزان زیتوده حاصل افزایش مییابد.
|
|
واژههای کلیدی: پساب، صنایع لبنی، Spirulina platensis، تصفیه |
|
متن کامل [PDF 524 kb]
(478 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1399/1/31 | پذیرش: 1399/5/4 | انتشار: 1402/3/10
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|