:: دوره 16، شماره 2 - ( 5-1401 ) ::
جلد 16 شماره 2 صفحات 87-77 برگشت به فهرست نسخه ها
تأثیر افزودن اکالیپتوس (Eucalyptus globules) و آویشن شیرازی (Zataria multiflora) به جیره غذایی بچه ماهیان قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss) بر شاخص‌های رشد، بقا و فلور میکروبی روده
معصومه حاجی پور* ، عباسعلی زمینی ، علیرضا ولی پور
دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان
چکیده:   (1026 مشاهده)
ارزان بودن داروهای گیاهی، عدم ایجاد عوارض جانبی برای ماهی، انسان و محیط زیست، مشوقی برای مصرف آنها در پرورش ماهی است. هدف از این تحقیق افزودن اسانس دو گیاه دارویی اکالیپتوس (Eucalyptus globules) و آویشن شیرازی (Zataria multiflora) به جیره غذایی و بررسی تاثیرات آنها بر شاخص­های رشد، بقا و فلور میکروبی روده در بچه ماهیان قزل­آلای رنگین­کمان (Oncorhynchus mykiss) بود. جهت انجام این تحقیق 180 عدد ماهی با میانگین وزنی 27/5 گرم در قالب طرح کاملا تصادفی به 6 تیمار آزمایشی (هر تیمار دارای 3 تکرار) شامل تیمار شاهد (بدون استفاده از اسانس اکالیپتوس و آویشن)، تیمار 1 (5/0 گرم اسانس آویشن در 1 کیلوگرم غذا) ، تیمار 2 (1 ­گرم اسانس آویشن در 1 کیلوگرم غذا) ، تیمار 3 (5/0 گرم اسانس آویشن و 5/0 ­گرم اسانس اکالیپتوس به صورت ترکیبی در 1 کیلوگرم غذا) ، تیمار 4 (اسفاده از 5/0  ­گرم اسانس اکالیپتوس در 1 کیلوگرم غذا) و تیمار 5 (1 ­گرم اسانس اکالیپتوس در 1 کیلوگرم غذا) تقسیم شده و به مدت 8 هفته در ایستگاه تحقیقات شیلاتی سفیدرود با جیره­های آزمایشی تغذیه شدند. در پایان دوره فاکتورهای رشد ماهیان در تیمارهای مختلف بررسی­. همچنین آزمایشات کشت میکروبی روده در محیط کشت TSA برای باکتری‌های هوازی و بی هوازی اختیاری در دمای 20 درجه سانتی­گراد به مدت 3 تا 5 روز و سپس شمارش باکتریها براساس CFU انجام و داده ها با کمک نرم افزارهای آماری تجزیه و تحلیل شدند. بر اساس نتایج اسانس آویشن با دوز 5/0 گرم در 1 کیلوگرم جیره غذایی باعث افزایش شاخص­های رشد و بازماندگی و بهبود ضریب تبدیل غذایی­گردید (05/0>p). بیشترین درصد بازماندگی نیز در این تیمار دیده شد (05/0<(p. فراوانی باکتری‌های کل در روده به ترتیب در تیمارهای 1، 3 و 4 کمتر از شاهد بود (05/0>p). به طور کلی نتایج این تحقیق بیان می­کنند که استفاده از اسانس­های گیاهی به عنوان افزودنی­های غذایی می­تواند در تولید ماهی سودمند باشد.

واژه‌های کلیدی: قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss)، اکالیپتوس، آویشن شیرازی، شاخص‌های رشد، فلور میکروبی روده
متن کامل [PDF 382 kb]   (654 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1398/2/23 | پذیرش: 1399/10/7 | انتشار: 1401/5/1



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 16، شماره 2 - ( 5-1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها