تأثیر افزودن اکالیپتوس (Eucalyptus globules) و آویشن شیرازی (Zataria multiflora) به جیره غذایی بچه ماهیان قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) بر شاخصهای رشد، بقا و فلور میکروبی روده
|
معصومه حاجی پور* ، عباسعلی زمینی ، علیرضا ولی پور |
دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان |
|
چکیده: (1026 مشاهده) |
ارزان بودن داروهای گیاهی، عدم ایجاد عوارض جانبی برای ماهی، انسان و محیط زیست، مشوقی برای مصرف آنها در پرورش ماهی است. هدف از این تحقیق افزودن اسانس دو گیاه دارویی اکالیپتوس (Eucalyptus globules) و آویشن شیرازی (Zataria multiflora) به جیره غذایی و بررسی تاثیرات آنها بر شاخصهای رشد، بقا و فلور میکروبی روده در بچه ماهیان قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) بود. جهت انجام این تحقیق 180 عدد ماهی با میانگین وزنی 27/5 گرم در قالب طرح کاملا تصادفی به 6 تیمار آزمایشی (هر تیمار دارای 3 تکرار) شامل تیمار شاهد (بدون استفاده از اسانس اکالیپتوس و آویشن)، تیمار 1 (5/0 گرم اسانس آویشن در 1 کیلوگرم غذا) ، تیمار 2 (1 گرم اسانس آویشن در 1 کیلوگرم غذا) ، تیمار 3 (5/0 گرم اسانس آویشن و 5/0 گرم اسانس اکالیپتوس به صورت ترکیبی در 1 کیلوگرم غذا) ، تیمار 4 (اسفاده از 5/0 گرم اسانس اکالیپتوس در 1 کیلوگرم غذا) و تیمار 5 (1 گرم اسانس اکالیپتوس در 1 کیلوگرم غذا) تقسیم شده و به مدت 8 هفته در ایستگاه تحقیقات شیلاتی سفیدرود با جیرههای آزمایشی تغذیه شدند. در پایان دوره فاکتورهای رشد ماهیان در تیمارهای مختلف بررسی. همچنین آزمایشات کشت میکروبی روده در محیط کشت TSA برای باکتریهای هوازی و بی هوازی اختیاری در دمای 20 درجه سانتیگراد به مدت 3 تا 5 روز و سپس شمارش باکتریها براساس CFU انجام و داده ها با کمک نرم افزارهای آماری تجزیه و تحلیل شدند. بر اساس نتایج اسانس آویشن با دوز 5/0 گرم در 1 کیلوگرم جیره غذایی باعث افزایش شاخصهای رشد و بازماندگی و بهبود ضریب تبدیل غذاییگردید (05/0>p). بیشترین درصد بازماندگی نیز در این تیمار دیده شد (05/0<(p. فراوانی باکتریهای کل در روده به ترتیب در تیمارهای 1، 3 و 4 کمتر از شاهد بود (05/0>p). به طور کلی نتایج این تحقیق بیان میکنند که استفاده از اسانسهای گیاهی به عنوان افزودنیهای غذایی میتواند در تولید ماهی سودمند باشد.
|
|
واژههای کلیدی: قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss)، اکالیپتوس، آویشن شیرازی، شاخصهای رشد، فلور میکروبی روده |
|
متن کامل [PDF 382 kb]
(654 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1398/2/23 | پذیرش: 1399/10/7 | انتشار: 1401/5/1
|
|
|
|