1-مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان، سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی، رشت، ایران ، elham.banihashemei@gmail.com 2- گروه علوم درمانگاهی، بخش بهداشت آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران 3- گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیا بهبهان، بهبهان، ایران
چکیده: (1128 مشاهده)
باکتری Yersiniaruckeri عامل ایجاد کننده یرسینیوز یا بیماری دهان قرمز روده است که منجر به خسارات اقتصادی قابل توجهای در آبزی پروری به خصوص قزلآلا در سراسر جهان شده است. بیماری عفونی که منجر به وضعیت سپتی سمی همراه با خونریزی در سطح بدن و اندامهای داخلی میشود. با وجود اهمیت این بیماری، بررسی و ارزیابی تاثیر این باکتری در قزلآلای رنگینکمان مورد مطالعه قرار گرفت. 180 قطعه قزلآلای رنگینکمان با میانگین وزنی 2±25 گرم،به صورت تصادفی و به مدت 30 روز در معرض باکتری Y. ruckeri (5% و 10%دوز LC50 باکتری) قرارگرفتند. براساس نتایج به دست آمده با افزایش باکتری وزن نهایی، نرخ رشد ویژه، آنزیم آلانین آمینوترانسفراز، لیپوپروتئین با دانستیه بالا و پایین، ایمنوگلوبولین تام، گلوتاتیون پراکسیداز قزلآلای رنگینکمان کاهش یافت. از طرفی با افزایش باکتری، آنزیم آسپارات آمینوترانسفراز، آنتی اکسیدان کل و مالون دی آلدئید افزایش یافت، به طوریکه تیمار شاهد با تیمار 5% و 10% LD50 باکتری Y. ruckeri اختلاف معنیداری داشت. طبق نتایج این تحقیق، تراکم باکتریها به طور معنیداری روی اکثر شاخصهای اندازه گیری شده اثر منفی داشتند.
Banihashemi E A, Gholamhosseini A, Soltanian S, Banaee M. Investigation of growth, biochemical and immunity indicators of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) exposed to Yersinia ruckeri. JAD 2025; 18 (4) :102-116 URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-830-fa.html