1- گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران ، masoudian@sanru.ac.ir
چکیده: (1087 مشاهده)
دشت مازندران از لحاظ منابع آبی جایگاه قابل قبولی داراست. با وجود مراکز متعدد پرورش ماهی با مصرف قابلتوجهی از آبهای زیرزمینی، پایش بهینه و مستمر کیفیت آب مصرفی در این صنعت یک ضرورت بهحساب میآید. در مطالعه حاضر دادههای کیفی pH، سختی کل، هدایت الکتریکی، کل جامدات محلول و نیترات نمونهبرداریشده در سال 1399 از آب 150 چاه مشاهدهای دشت مازندران که نزدیکترین چاه به مزارع پرورش ماهی سردآبی بودند، بررسی شده و نمونهها با استانداردهای کیفی آب ماهیان سردآبی ملی ایران مقایسه شد همچنین میزان دبی مصرفی با توجه به میزان تولید در مراکز پرورش ماهی منطقه بررسی شد. pH، هدایت الکتریکی در محدوده استاندارد ملی ایران بودند اما نیترات و جامدات محلول و سختیکل در قسمتهای شرقی منطقه در محدوده استاندارد ملی قرار نداشتند. با مقایسه میزان جذر میانگین مربعات خطا (RMSE) در روشهای کریجینگ، گرادیان خطی و روش وزنی عکس فاصلهمشخص نمود که روش وزنی عکس فاصله برای ارزیابی آماری کیفی آب زیرزمینی دشت مازندران بهتر از روشهای دیگر است که نقشههای پهنهبندی کیفی پارامترها با همین روش با نرمافزار GIS ترسیم شد. از مقایسه مقادیر ثبت شده پارامترها با استانداردها دریافت شد که کیفیت پارامترها به ترتیب از سمت غرب به شرق دشت مازندران دارای روند کاهشی و از شمال به جنوب روندی افزایشی بود. در مجموع کیفیت آب دشت مازندران برای توسعه مراکز پرورش ماهی در مناطق مرکزی و غربی مناسبتر شناخته شد.
Tahmasbi M, Masoudian M, Nikzad F. Investigating the quality of groundwater used in raising of rainbow trout in Mazandaran plain. JAD 2024; 17 (4) :25-35 URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-801-fa.html
طهماسبی محمدحسین، مسعودیان محسن، نیکزاد فرشته. بررسی کیفیت آبهای زیرزمینی مصرفی در پرورش ماهی قزلآلای رنگینکمان در دشت مازندران. نشریه توسعه آبزی پروری. 1402; 17 (4) :25-35