گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، ایران
چکیده: (36 مشاهده)
استفاده از پروبیوتیک ها در آبزی پروری به دلیل اثرات مفید در سلامت ماهی رشد فزاینده ای داشته است. یکی از مشکلات اصلی استفاده از پروبیوتیک ها غیرفعال شدن آنها در شرایط معدی – روده ای ماهی است، محافظت پروبیوتیک ها با پوشش های فیزیکی توان پروبیوتیکی آنها را بهبود میبخشد، لذا در این تحقیق اثر باکتری پروبیوتیکی لاکتوباسیلوس رامنوسوس(Lactobacillusrhamnosus) ریزپوشانی شده به روش امولسیون داخلی بر روی برخی از شاخصهای ایمنی ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchusmykiss) مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور تعداد 480 قطعه بچه ماهی قزل آلا با میانگین وزنی 82/±53/25 گرم به چهار تیمار لاکتوباسیلوس رامنوسوس ریزپوشانی شده به روش امولسیون داخلی، آلژینات همرا با کیتوزان بدون حضور لاکتوباسیلوس رامنوسوس، لاکتوباسیلوس رامنوسوس به تنهایی و شاهد بدون افزودنی پروبیوتیکی تقسیم شدند. ماهیان به مدت 60 روز با جیره های آزمایشی تغذیه شده و پس از اتمام دوره آزمایش، تیمارها به مدت 15 روز با غذای فاقد پروبیوتیک غذادهی شدند. نمونه گیری از ماهیان در روزهای30 ، 60 و 75 تحقیق انجام و برخی فاکتورهای ایمنی از جمله لایزوزیم سرم، میزان فعالیت کمپلمان، پروتئین کل، آلبومین، گلوبولین و قدرت احیاء اندازه گیری شد. نتایج حاکی از افزایش میزان فعالیت لایزوزیم در تیمار ریزپوشانی شده به روش امولسیون داخلی در روز 30 و 60 آزمایش نسبت به سایر تیمارها بود. همچنین بیشترین میزان پروتئین کل و گلوبولین در روز 30 آزمایش در تیمارهای ریزپوشانی شده به روش امولسیون داخلی و آلژینات / کیتوزان نسبت به سایر تیمارها و در روز 60 آزمایش نیز این مقادیر در تیمارهای مذکور نسبت به تیمار شاهد دارای اختلاف معنی دار بود(P<0.05). نتایج این تحقیق نشان داد ریزپوشانی پروبیوتیک لاکتوباسیلوس رامنوسوس به روش امولسیون داخلی باعث بهبود برخی از شاخصهای ایمنی ماهی قزل آلای رنگین کمان در مقایسه با تیمار پروبیوتیک بدون ریزپوشانی بوده و می تواند به عنوان یک روش موثر بهبود کارایی پروبیوتیک استفاده شود.
hosseini S A, alishahi M, mohammadian T, zakeri M. Effects of microencapsulation of Lactobacillus rhamnosus by internal emulsification with alginate / chitosan on some of the immunological parameters in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). JAD 2024; 18 (2) URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-767-fa.html
حسینی سیدعبدالحمید، کوچنین پریتا، علیشاهی مجتبی، محمدیان تکاور، ذاکری محمد. بررسی اثر ریزپوشانی باکتری لاکتوباسیلوس رامنوسوس (L. rhamnosus) به روش امولسیون داخلی با آلژینات / کیتوزان بر روی برخی از شاخصهای ایمنی ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss). نشریه توسعه آبزی پروری. 1403; 18 (2)