1- مرکز تحقیقات ژنتیک و اصلاح نژاد ماهیان سردابی شهید مطهری، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یاسوج، ایران ، hoseiniabdolhamid@gmail.com 2- گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، ایران 3- گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
چکیده: (778 مشاهده)
استفاده از پروبیوتیکها در آبزیپروری بهدلیل اثرات مفید در سلامت ماهی رشد فزآیندهای داشته است. یکی از مشکلات اصلی استفادهاز پروبیوتیکها غیرفعال شدن آنها در شرایط معدی – رودهای ماهی است، محافظت پروبیوتیکها با پوششهای فیزیکی توان پروبیوتیکی آنها رابهبود میبخشد. لذا در این تحقیق اثر باکتری پروبیوتیکی لاکتوباسیلوسرامنوسوس (Lactobacillusrhamnosus)ریزپوشانیشده به روش امولسیون داخلی بر روی برخی از شاخصهای ایمنی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchusmykiss) مورد بررسی قرارگرفت. بدین منظور تعداد 480 قطعه بچه ماهی قزلآلا با میانگین وزنی 82/0±53/25 گرم به چهار تیمار لاکتوباسیلوسرامنوسوس ریزپوشانی شده به روش امولسیون داخلی، آلژینات همراه با کیتوزان بدون حضور لاکتوباسیلوس رامنوسوس، لاکتوباسیلوسرامنوسوس به تنهایی و شاهد بدون افزودنی پروبیوتیکی تقسیم شدند. ماهیانبه مدت60روزباجیره هایآزمایشیتغذیهشده و پسازاتمامدورهآزمایش،تیمارهابه مدت15روزباغذایفاقدپروبیوتیک غذادهیشدند. نمونه گیریازماهیاندرروزهای30، 60 و75تحقیقانجامو برخی فاکتورهای ایمنی از جمله لایزوزیم سرم، میزان فعالیت کمپلمان، پروتئین کل، آلبومین، گلوبولین و قدرت احیاء اندازهگیری شد. نتایج حاکی از افزایش میزان فعالیت لایزوزیم در تیمار ریزپوشانی شده به روش امولسیون داخلی در روز 30 و 60 آزمایش نسبت به سایر تیمارها بود. همچنین بیشترین میزان پروتئین کل و گلوبولین در روز 30 آزمایش در تیمارهای ریزپوشانی شده به روش امولسیون داخلی و آلژینات/کیتوزان نسبت به سایر تیمارها و در روز 60 آزمایش نیز این مقادیر در تیمارهای مذکور نسبت به تیمار شاهد دارای اختلاف معنیداربود (p<0.05). نتایج این تحقیق نشان داد ریزپوشانی پروبیوتیک لاکتوباسیلوسرامنوسوس به روش امولسیون داخلی باعث بهبود برخی از شاخصهای ایمنی ماهی قزلآلای رنگینکمان در مقایسه با تیمار پروبیوتیک بدون ریزپوشانی بوده و میتواند به عنوان یک روش موثر بهبود کارایی پروبیوتیک استفاده شود.
Hosseini S A, alishahi M, Mohammadian T, Zakeri M. Effects of microencapsulation of Lactobacillus rhamnosus by internal emulsification with alginate / chitosan on some of the immunological parameters in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). JAD 2024; 18 (2) :34-49 URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-767-fa.html
حسینی سیدعبدالحمید، کوچنین پریتا، علیشاهی مجتبی، محمدیان تکاور، ذاکری محمد. اثر ریزپوشانی باکتری لاکتوباسیلوس رامنوسوس (Lactobacillus rhamnosus) به روش امولسیون داخلی با آلژینات/کیتوزان بر روی برخی از شاخصهای ایمنی قزل-آلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss). نشریه توسعه آبزی پروری. 1403; 18 (2) :34-49