نجمه شیخ زاده* ، امین مرندی ، شلاله موسوی ، غلامرضا حمیدیان
گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
تروگزروتین، که مشتقی از بیوفلاوونوئید طبیعی روتین به شمار می آید، اثرات زیستی مهمی، شامل فعالیت تحریک سیستم ایمنی، را ایجاد می کند. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر افزودنی تروگزروتین خوراکی بر روی بافت شناسی و بیان mRNA ژن­های کد کننده لیزوزیم و فاکتور نکروز دهنده تومور آلفا در پوست ماهی­قرمز (Carassius auratus) انجام شد.  بدین منظور بچه ماهی­ها با میانگین وزن اولیه­ی 08/0 ± 74/2  گرم توسط جیره­های حاوی 1/0، 3/0، 5/0 گرم افزودنی تروگزروتین به ازای هر کیلوگرم جیره به مدت 80 روز تغذیه شدند. برای بررسی بافت شناسی، پوست سمت راست و نزدیک به باله پشتی ماهی ها به میزان 5/0 سانتی­متر برداشته شده و در فرمالین %10 قرار داده شد. برای ارزیابی مولکولی، به ترتیب، مراحل استخراج RNA، سنتز و بررسی cDNA و real Time PCR در پوست صورت گرفت. نتایج بافت شناسی پوست افزایش بیشتری را در تراکم سلول­های هشدار دهنده گروه­های تیمار نسبت به گروه کنترل نشان داد  .(P<0.05) نسبت حجمی سلول­های هشدار دهنده به اپیدرم در گروه­های تیمار، میزان بالاتری را نسبت به گروه کنترل نشان داد که این میزان افزایش در گروه­های دریافت کننده دوز متوسط و دوز بالا بیشتر بود  .(P<0.05)در ضخامت لایه اپیدرم تفاوت معنا داری بین گروه­های تیمار و گروه کنترل مشاهده نشد  .(P>0.05) نتایج آزمایش­های مولکولی، افزایش معنی داری را بین میزان بیان ژن کد کننده لیزوزیم در سه گروه تیمار، با گروه کنترل نشان داد (P<0.05). علاوه بر آن، میزان بیان ژن کد کننده TNF-α در گروه­های دریافت کننده دوز متوسط و به خصوص دوز بالا، نسبت به گروه دریافت کننده دوز پایین و گروه کنترل افزایش معنی­داری را نشان داد (P<0.05). بنابراین، افزودن 5/0 گرم تروگزروتین به ازای هر کیلوگرم جیره غذایی، توانایی بهبود فاکتور­های بافت شناسی و بیان mRNA ژن­های کد کننده لیزوزیم و TNF-α در پوست ماهی­قرمز را داراست.
واژه‌های کلیدی: تروگزروتین، ماهی قرمز، بافت شناسی، بیان ژن
دریافت: 1399/11/6 | پذیرش: 1400/1/13 | انتشار: 1401/11/10

Sheikhzadeh N, Marandi A, Mousavi S, Hamidian G. Effects of troxerutin on mRNA expression of the genes encoding lysozyme and tumor necrosis factor-α and histology in goldfish (Carassius auratus) skin. JAD 2023; 16 (4) :91-101

شیخ زاده نجمه، مرندی امین، موسوی شلاله، حمیدیان غلامرضا. اثرات تروگزروتین بر بیان mRNA ژن های کد کننده لیزوزیم و فاکتور نکروز دهنده تومور آلفا و بافت شناسی پوست ماهی‌قرمز (Carassius auratus). نشریه توسعه آبزی پروری. 1401; 16 (4) :91-101