ارزشغذایی و ویژگیهای خاص آرتمیا سبب گردیده که به عنوان یک غذاومدل بیولوژیک در آبزی پروری استفاده شود. مکمل ال-کارنتین موجب تحریک اکسیداسیون اسیدهای چرب، افزایش احتباس نیتروژن و مقاومت استرس های محیطی ومکمل تغذیه ای ال-آرژنین در سنتز پروتئین ، نیتریک اسید و هورمون رشد بر رشد و بقا موثر هستند. در این تحقیق تاثیرریزجلبک نانوکلروپسیس اکولاتا غنی شده با مکمل های ال-کارنتین و ال-آرژنین بر رشد، استرس محیطی، هماوری مطلق و پروفایل اسید چرب در آرتمیافرانسیسکانا بررسی گردید. این مکمل ها به صورت مجزا با دوزهای 0، 1 ،10 ،100 و1000 میلی گرم در لیتراعمال شدند. سیست آرتمیا در شرایط خاص تفریخ و ناپلیوس ها با تغذیه ازریزجلبک نانوکلروپسیس اکولاتا با دو فرم غنی شده و بدون غنی سازی(تیمارکنترل) جداگانه در 30 روزتغذیه گردید. تمام نتایج با یکدیگرمقایسه و نشان داده شد که بیشترین اسیدچرب اشباع SFA)) در تیمارتغذیه غنی با ال-کارنتین10میلی گرم در لیتر و کمترین آن مربوط به تیمارکنترل بود. بالاترین درصد تلفات شوک آمونیاکی مربوط به تیمارغنی با 1و100 میلی گرم در لیتر ال-کارنتین بود که با تیمار کنترل اختلاف معنی داری نشان داد(05/0>P) و کمترین آن مربوط به تیمار1میلی گرم در لیتر ال-آرژنین و تیمار کنترل دیده شد. در شوک هیپوکسی بالاترین درصدتلفات درتیمارتغذیه با ال-کارنتین1 و ال-آرژنین1و100میلی گرم در لیتر وکمترین آن درتیمارتغذیه با ال-کارنتین10 میلی گرم در لیتر مشاهده شدکه همگی با تیمارکنترل اختلاف معنی دارنشان دادند(05/0>P). در مولدین بالغ آرتمیا ، کمترین شاخص های کیفی مربوط به تیمارتغذیه با ال-کارنتین در تمامی دوز ها به جز دوز 1000میلی گرم در لیترآن و بالاترین آن مربوط به تیمارتغذیه از ال-آرژنین به جز دوز100میلی گرم در لیتر به همراه دوز1000میلی گرم در لیترال-کارنتین بود که با تیمارکنترل اختلاف معنی دار نشان دادند(05/0>P). بیشترین مقدار هماوری مطلق مربوط به تیمارتغذیه ای غنی با ال-آرژنین 1000 میلی گرم درلیترو کمترین آن تیمارکنترل می باشدکه نشان از تاثیرمثبت هردومکمل بر افزایش هماوری مطلق دارد. در مجموع نتایج نشان داد استفاده از مکمل های تغذیه ایی ذکر شده با میکروجلبک نانوکلروپسیس اکولاتا در تغذیه آرتمیافرانسیسکانا در دوزهای مشخص می تواند در افزایش تولید و کیفیت در صنعت آبزی پروری موثر باشد. بنابراین با توجه به شرایط استرس محیطی ، بهبود عملکرد هماوری و حصول شاخص کیفی بالاتر می توان از دوزهای بهینه هر کدام از مکمل ها استفاده نمود.
Sotoodeh A, Bahri A, Salarzade A. The effect of (Nannochloropsis oculate) microalgae enriched with L Carntine and L-Arginine supplements on fatty acid profiles and some growth and maturation parameters in (Artemia franciscana).. JAD 2024; 18 (2) URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-735-fa.html
ستوده امیرمجتبی، بحری امیرهوشنگ، سالارزاده علیرضا. بررسی تاثیر ریزجلبک نانوکلروپسیس اکولاتا (Nannochloropsis oculata) غنیشده با مکملهای تغذیهایی ال-کارنیتین (L-Carntine) وال-آرژنین(L-Arginine) بر پروفیل اسیدهای چرب و برخی پارامترهای رشد و بلوغ در آرتمیا فرانسیسکانا (Artemia franciscana). نشریه توسعه آبزی پروری. 1403; 18 (2)