بررسی تاثیر بهبود کارایی جیره حاوی پودر ضایعات طیور با استفاده از پودر سیر بر شاخصهای رشد، بازماندگی، ترکیب لاشه و قابلیت هضمپذیری در فیلماهی انگشت قد (Huso huso)
|
بهزاد رزاقی*، عبدالصمد کرامت، حسین اورجی، سکینه یگانه |
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری |
|
چکیده: (143 مشاهده) |
مطالعه حاضر بهمنظور بررسی اثرات استفاده از پودر ضایعات طیور بهجای پودر ماهی با استفاده از مکمل غذایی ( پودر سیر) در جیره فیلماهی انگشت قد (Huso huso) با میانگین وزن اولیه 5/1 ± 66/50 گرم، بر شاخصهای رشد، ترکیب لاشه و قابلیت هضمپذیری در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 8 تیمار، هر یک با 3 تکرار به مدت 12 هفته موردبررسی قرار گرفت. تیمارها شامل چهار سطح جایگزینی پودر ماهی با پودر ضایعات طیور (0، 50، 75 و 100 درصد) و کاربرد دو سطح پودر سیر (0 و 2 درصد) بود که تیمارها ازجمله تیمار C: فاقد پودر ضایعات طیور و سیر، تیمار G: 2 درصد پودر سیر، تیمارPG 50: 50 درصد ضایعات + 2 درصد پودر سیر، تیمار G 50: 50 درصد ضایعات، تیمار PG 75: 75 درصد ضایعات + 2درصد سیر، تیمار G 75: 75 درصد ضایعات، تیمار PG 100: 100 درصد ضایعات + 2 درصد سیر و تیمارG 100: 100 درصد ضایعات نامگذاری شدند. تیمارهای حاوی پودر سیر افزایش معنیداری را در شاخصهای درصد افزایش وزن، رشد روزانه و ضریب رشد ویژه نسبت به تیمارهای بدون پودر سیر نشان داد. با افزایش سطح جایگزینی ضایعات، شاخص کبدی افزایش معنیداری یافت بهطوریکه بیشترین شاخص کبدی مربوط به تیمارهای 100 درصد جایگزینی ضایعات (G100 و PG 100) بوده که با سایر تیمارهای آزمایشی تفاوت معنیداری نشان دادند (05/0p<). ضریب تبدیل غذا در تیمارG دارای کمترین میزان بوده که نسبت به سایر تیمارها تفاوت معنیداری نشان داد (05/0p<). نتایج حاصله از اثرات اصلی و متقابل پودر سیر و جایگزینی ضایعات طیور نشان داد اثر متقابل آنها بهجز در شاخص ضریب تبدیل غذا اختلاف معنیداری را بین تیمارها ایجاد نکرد (05/0p>). استفاده از سیر اختلاف معنیداری را در میزان ترکیبات لاشه ایجاد نکرد (05/0p>). اما جایگزینی ضایعات سبب بروز اختلاف معنیدار در میزان ترکیبات لاشه شد (05/0p<). با افزایش سطوح جایگزینی ضایعات با حضور و بدون حضور سیر در جیره، کاهش معنیداری در قابلیت هضم پروتئین مشاهدهشده است. اما قابلیت هضم چربی با افزودن سیر بهبود یافت. با توجه به نتایج میتوان گفت که جایگزینی ضایعات طیور تا سطح 50 درصد در جیره فیلماهی اثرات مخربی به همراه نداشت، و با افزودن 2 درصد پودر سیر شاخصهای بررسیشده بهبود یافت. اما استفاده از سطوح بالاتر اثرات نامطلوبی بر برخی از فاکتورها به همراه داشت. |
|
واژههای کلیدی: فیلماهی، پودر ماهی، پودر سیر، طیور |
|
متن کامل [PDF 609 kb]
(43 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1399/9/9 | پذیرش: 1400/1/6 | انتشار: 1402/5/1
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|