1- گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرعباس، ایران دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس، گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرعباس، ایران ، maziar_yahyavi@yahoo.com 3- پژوهشکده آبزی پروری جنوب کشور- استان خوزستان، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران 4- گروه شیلات، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران
چکیده: (1846 مشاهده)
با توسعه آبزیپروری در بخش ماهیان دریایی، شناسایی ترکیب مواد مغذی موردنیاز لارو در مراحل آغازین زندگی، بیشتر مورد توجه قرار گرفتهاست. علیرغم اهمیت آشکار تغذیه در رشد لارو ماهی صبیتی، که از گونههای اقتصادی در آبزیپروری جنوب کشور است، بهدلیل ریز و حساس بودن به دستکاری لارو ماهیان دریایی، اطلاعات کمی در مورد احتیاجات غذایی در دست میباشد. ترکیبات جنین و کیسه زرده تحت تاثیر تغدیه مولدین میباشد و با توجه به نقش حیاتی اسیدهای چرب در نفوذپذیری غشا در مرحله لاروی، میتوان با مدیریت صحیح ترکیبات اسیدهای چرب موردنیاز در شروع تغدیه آغازین (غذای خشک و یا غنی سازی غذای زنده)، درصد بقای لاروها را افزایش داد. در این تحقیق نمونهها در سه مرحله گاسترولا، در زمان جذب کیسه زرده و سه روز پس از جذب کامل کیسه زرده (آغاز تغدیه فعال) برداشت گردید. سپس داخل ازت مایع و فریزر 80- درجه تا زمان انجام کار آزمایشگاهی با استفاده از کروماتوگرافی گازی GC، نگهداری شد. فراوانترین اسیدهای چرب، اولئیک و پالمتیک بود و در مراحل مختلف اسیدهای چرب اختلاف معنیدار آماری مشاهده گردید (P<0.05). باتوجه به نتایج در SFAو PUFAتا مرحله لاروی روند افزایشی و در MUFAو اولئیک روند کاهشی بود. کاهش برخی اسیدهای چرب بهدلیل مصرف انرژی و افزایش بیشتر برای نقش ذخیره سازی مخصوصا در بافت غشایی است. بنابراین مقدار و نسبت اسیدهای چرب در مراحل اولیه زندگی ماهی صبیتی، حداقل نیاز لاروی در جیره آغازین را تعیین میکند.
Niknam M, Yahyavi M, Salarzadeh A, Vahabzadeh H. Fatty acid changes in embryonic and larval stages of
(Sparidentex hasta). JAD 2022; 15 (4) :85-94 URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-726-fa.html